Στα πλαίσια του πρωταθλήματος Moto GP διεξάγεται και το Idemitsu Asia Talent Cup, ένας υποστηρικτικός θεσμός για την ανάδειξη νέων ταλέντων. Στον αγώνα του Σαββάτου στη Μαλαισία, στον 1ο γύρο, στην έξοδο της 10ης στροφής, ο 20χρονος Ινδονήσιος Afridza Munandar, προσπαθώντας να αποφύγει την επαφή με τον προπορευόμενο αναβάτη, έπεσε, όμως χτυπήθηκε από αναβάτες που ακολουθούσαν. Η σοβαρότητα του χτυπήματος φάνηκε αμέσως αφού πριν συμπληρωθεί ο πρώτος γύρος ο αγώνας διακόπηκε με κόκκινη σημαία. Ο Muhandar οδηγήθηκε στο ιατρικό κέντρο της πίστας και στη συνέχεια σε νοσοκομείο της Kuala Lumpur αλλά εξέπνευσε.

Ήταν μόλις 20 χρονών και ένα πραγματικό ταλέντο. Τη φετινή χρονιά διεκδικούσε τον τίτλο που θα του άνοιγε πόρτες για τη συνέχεια της καριέρας του έχοντας δύο νίκες, δύο δεύτερες και δύο τρίτες θέσεις. Όμως, η πορεία της ζωής του ολοκληρώθηκε απότομα στη 10η στροφή της πίστας της Sepang. Στην ίδια πίστα, στην επόμενη στροφή, στην 11η και στον επόμενο γύρο, στον 2ο, πριν 8 χρόνια, κόπηκε με σχεδόν ίδιο τρόπο, το νήμα της ζωής ενός άλλου ταλέντου, του 24χρονου Ιταλού Marco Simoncelli.

Ο Afridza Munandar είχε γεννηθεί στις 13 Αυγούστου του 1999. Οι συναθλητές του αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί στη μνήμη του ο αγώνας της Κυριακής.