Η προτελευταία ειδική του Rally Dakar θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για επιθέσεις με στόχο πιθανές ανατροπές στην κατάταξη. Οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους πρωτοπόρους στην κατηγορία των αυτοκινήτων, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εκπλήξεις και ανατροπές ενώ στις μοτοσυκλέτες, σχεδόν καθημερινά αλλάζει ο πρωτοπόρος. Η προτελευταία ειδική του αγώνα και η τελευταία μεγάλη, άνω των 300 χιλιομέτρων, δε στάθηκε ικανή να φέρει τέτοιες εκπλήξεις. Ο Carlos Sainz ολοκλήρωσε την ειδική των 346 χιλιομέτρων στην 1η θέση κατακτώντας έτσι τη 2η φετινή του νίκη και δίνοντας τη χαρά της νίκης για 4η φορά στην ομάδα του, την Audi, στην πρώτη της συμμετοχή στον αγώνα με το υβριδικό RS Q E TRON. Ο έμπειρος Ισπανός με αυτήν τη νίκη είναι και ο μοναδικός οδηγός της Audi που πήρε 2 νίκες στον φετινό αγώνα. Στη 2η θέση τερμάτισε ο Lucio Alvarez και στην 3η ο Matthias Ekstrom.

Sebastien Loeb

Ο Sebastien Loeb πίεσε για τη νίκη αλλά τερμάτισε 2ος, 2 λεπτά πίσω από τον Sainz και 6 περίπου λεπτά μπροστά από τον Al Attiyah. Μετά την ολοκλήρωση της ειδικής όμως, ο Loeb δέχθηκε ποινή 5 λεπτών γιατί σε κάποιο σημείο της διαδρομής κινήθηκε με ταχύτητα άνω των 170 χλμ/ώρα που είναι το όριο. Με την ποινή αυτή υποχώρησε στην 8η θέση, μία θέση πίσω από τον Al Attiyah που ανέβηκε στην 7η. Στη γενική, ο Al Attiyah είναι πολύ κοντά στη νίκη αφού απομένει μόλις μία ειδική των 164 χιλιομέτρων και η διαφορά του από τον Loeb είναι στα 33 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα. Ο Yazeed Al Rajhi παραμένει 3ος με τη διαφορά του από τον πρώτο να έχει ξεπεράσει πλέον τη μία ώρα αλλά να έχει περίπου μισή ώρα πίσω του τον Terranova που δύσκολα θα μπορέσει να διεκδικήσει μια θέση στο βάθρο.

Ο Sam Sunderland ήταν τις τελευταίες μέρες ο μεγάλος πρωταγωνιστής στις μοτοσυκλέτες. Ήταν αυτός που ήταν επικεφαλής τις περισσότερες μέρες της 2ης εβδομάδας του αγώνα αλλά ένα λάθος τον έριξε στην 3η θέση στην προτελευταία ειδική. Ο Kevin Benavides έχοντας εγκαταλείψει την προηγούμενη μέρα, ξεκίνησε πολύ πίσω και αυτό, σε συνδυασμό με το ότι μπορούσε να ρισκάρει καθώς δεν είχε τίποτα να χάσει, του έδωσε τη νίκη στην 11η ειδική. Ο Sam Sunderland ήταν ο επόμενος καλύτερος, μόλις 4 δευτερόλεπτα πίσω από τον K.Benavides και το βάθρο συμπλήρωσε ο Joaquim Rodriguez. Ο μέχρι την εκκίνηση πρωτοπόρος Adrien Van Beveren έχασε πολύ χρόνο και τερμάτισε στην 15η θέση. Ο Sunderland πέρασε και πάλι στην κορυφή της γενικής.

Δεύτερος με διαφορά 6 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα είναι ο Pablo Quintanilla και τρίτος ο Matthias Walkner, 7 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα πίσω από τον Sunderland. Ο Van Beveren είναι 4ος με διαφορά 15 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Οι τρεις πρώτοι θα ξεκινήσουν σχεδόν μαζί και ο μόνος που θα έχει απόσταση χρονικά και ίσως μπορέσει να εκμεταλλευθεί τα σημάδια των πρωτοπόρων, είναι ο Van Beveren. Στατιστικά, η διαφορά που έχει ο Sunderland δε μπορεί να καλυφθεί, αν δεν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Έχει στα 7 λεπτά σχεδόν πίσω του τον Quintanilla τη στιγμή που η μεγαλύτερη διαφορά που σημειώθηκε φέτος ανάμεσα στον νικητή και τον 2ο στις μοτοσυκλέτες ήταν 5 λεπτά σε ειδική των 340 χιλιομέτρων.

Κερδίζει θέσεις κάθε μέρα ο Βασίλης Μπούδρος

Ο Βασίλης Μπούδρος τερμάτισε στην 73η θέση και κατάφερε να ανέβει δύο ακόμα θέσεις στη γενική κατάταξη. Μία μέρα πριν την ολοκλήρωση της πρώτης του συμμετοχής στο Rally Dakar, βρίσκεται στην 70η θέση της γενικής κατάταξης.

Στα κλασσικά αυτοκίνητα το Ελληνικό πλήρωμα Μπερσής-Κουτσουμπός είχαν μια ακόμα δύσκολη μέρα. Περιορίστηκαν στην 87η θέση, γεγονός που τους κόστισε και 2 θέσεις στη γενική αφού υποχώρησαν στην 50η θέση.

Μπερσής-Κουτσουμπός, συνεχίζουν ακάθεκτοι, παρά τα καθημερινά προβλήματα

Η 12η και τελευταία ειδική έχει μήκος μόλις 164 χιλιόμετρα και αποτελείται το 73% από χώμα και στο υπόλοιπο 27% από άμμο, χωρίς να περιλαμβάνει όμως αμμόλοφους ή πετρώδες έδαφος.