Ο Marc Marquez κατέκτησε την 4η φετινή, 10η στη συγκεκριμένη πίστα και 57η Pole position της καριέρας του στα χρονομετρημένα για το Γερμανικό GP στην πίστα του Sachsenring. Μπορεί να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στη Γερμανική πίστα αλλά δεν έφτασε εύκολα στην pole. Είδε τους Quartararo και Vinales να είναι ταχύτεροι από αυτόν σε 2 από τα 4 σκέλη ελεύθερων δοκιμών και ήταν αυτοί που τον άγχωσαν και στα χρονομετρημένα. Ειδικά ο Quartararo τον πίεσε αρκετά μέχρι και την τελευταία στιγμή, όμως ο Marquez είχε την απάντηση σου τη τελευταία και κατάφερε να είναι ο ταχύτερος κάνοντας μάλιστα και νέο ρεκόρ πίστας. Σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:20:195 στην 3η και τελευταία προσπάθεια του.

Ο Fabio Quartararo αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις ταλαντώσεις της Yamaha και σε αυτήν την πίστα. Ενώ ο ίδιος είχε πει πως στο Assen έφταιγε η οδήγηση του σε μια συγκεκριμένη στροφή, φαίνεται πως το πρόβλημα τελικά είναι στο πλαίσιο της Yamaha. Στη διάρκεια του 3ου σκέλους των ελεύθερων δοκιμών ήταν τέτοιες οι ταλαντώσεις που είχε ο Quartararo που έπαθε μερική ρήξη ώμου ενώ οδηγούσε, χωρίς να πέσει. Ενώ η συμμετοχή του στη συνέχεια ήταν αμφίβολη, τελικά ο νεαρός συμμετείχε κανονικά και στα τελευταία ελεύθερα και στα χρονομετρημένα. Ήταν πολύ καλός στα μεσαία κομμάτια της πίστας αλλά έχανε χρόνο στο τελευταίο κομμάτι. Κατάφερε να κάνει τον 2ο ταχύτερο χρόνο εξασφαλίζοντας μια ακόμα εκκίνηση από την 1η σειρά.

Ο Maverick Vinales έχει πολύ καλό και σταθερό ρυθμό συνεχίζοντας τις καλές του εμφανίσεις. Έκανε τον 3ο ταχύτερο χρόνο αλλά ο Marc Marquez τον ανέφερε ως τον αναβάτη που υπολογίζει περισσότερο για τον αγώνα. Ίσως ήταν αυτός και ο λόγος που τον περίμενε μπαίνοντας για 2η φορά στην πίστα στη διάρκεια των χρονομετρημένων… Ο χρόνος του Vinales ήταν μόλις 6 χιλιοστά αργότερος από αυτό του Quartararo. Ο Alex Rins είχε μια άτυχη στιγμή στη διάρκεια των χρονομετρημένων. Ήταν δεύτερος πίσω από τον Marquez αλλά έχοντας μια πτώση δεν κατάφερε να πιέσει στα τελευταία λεπτά ώστε να βελτιώσει το χρόνο του. Θα ξεκινήσει όμως από την 4η θέση.

Ο Jack Miller κράτησε ψηλά τη σημαία της Ducati κάνοντας τον 5ο ταχύτερο χρόνο. Ήταν σταθερά γρήγορος ενώ οι υπόλοιπες Ducati δε βολεύονται ιδιαίτερα στη Γερμανική πίστα. Δίπλα του, από την 6η θέση θα ξεκινήσει ο Cal Crutchlow ο οποίος είχε μια πτώση με το ποδήλατο του μετά τον αγώνα του Assen και ήταν αμφίβολη η συμμετοχή του στη Γερμανία. Τελικά κατάφερε να συμμετέχει και μάλιστα κάνει μέχρι στιγμής μια πολύ καλή εμφάνιση. Ο Franco Morbidelli κατάφερε να ανέβει στην 7η θέση συμπληρώνοντας την πολύ καλή εμφάνιση της Petronas Υamaha. Ο Pol Espargaro με μια ακόμα εξαιρετική προσπάθεια έφερε την KTM στην 7η θέση ενώ ο Joan Mir συμπληρώνει με τη Suzuki του την 3η σειρά της εκκίνησης. Ο Takaaki Nakagami, ο οποίος μετακινείται με πατερίτσα μετά την πτώση του στο Assen, πέρασε από το Q1 στο Q2 αφήνοντας εκτός τον Andrea Dovizioso. Στο Q2 έκανε τον 10ο χρόνο.

Ο Valentino Rossi για μια ακόμα φορά δεν προκρίθηκε απευθείας στο Q2 αφού έχασε την πρόκριση του για 7 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Το κατάφερε κάνοντας τον ταχύτερο χρόνο στο Q1 όταν για πρώτη φορά «κατέβηκε» από το 1:21. Όμως, στα πρώτα λεπτά του Q2 είχε πτώση. Επέστρεψε στα pita και συνέχισε με τη δεύτερη μοτοσυκλέτα του αλλά δεν ήταν ανταγωνιστικός. Όταν οι χρόνοι ήταν ψηλά, ο Rossi ήταν σε καλές θέσεις, κάτι που δείχνει πως ίσως να δουλεύει με το μυαλό του στον αγώνα. Θα ξεκινήσει από την 11η θέση. Το 2006 είχε ξεκινήσει από την 11η θέση με διαφορά από την pole ένα δευτερόλεπτο, όπως και φέτος, κέρδισε 5 θέσεις στον πρώτο γύρο και τελικά κέρδισε τον αγώνα. Δύσκολο πάντως να το επαναλάβει…. Πτώση, χωρίς να καταφέρει να συνεχίσει, είχε και ο Danilo Petrucci ο οποίος έδειξε να έχει ενοχλήσεις στον καρπό του δεξιού χεριού του και περιορίστηκε στη 12η θέση.

Ο Andrea Dovizioso θα ξεκινήσει από τη 13η θέση και δίπλα του, στη 14η, βρέθηκε ο Stefan Bradl ο οποίος στον αγώνα της πατρίδας του, αντικαθιστά τον τραυματία Jorge Lorenzo. Ένας ακόμα αναβάτης που δυσκολεύεται με την εργοστασιακή Honda. Ο Aleix Espargaro είναι και πάλι η πρώτη Aprilia, στη 15η θέση, ο Bagnaia που είχε σφοδρή πτώση την Παρασκευή θα ξεκινήσει από τη 17η θέση και ο Zarco συνεχίζει να απογοητεύει και να προβληματίζεται κάνοντας μόλις τον 19ο χρόνο, πίσω και από τον Syahrin.

Η σειρά εκκίνησης