Η εκκίνηση του Ράλλυ Μόντε Κάρλο, ενός από τους αρχαιότερους αγώνες ράλλυ, δινόταν από την Αθήνα, παράλληλα με άλλες πόλεις της Ευρώπης, από το 1927 έως το 1939 κι έπειτα από το 1954 έως το 1975. Φέτος, 44 χρόνια μετά, η Αθήνα είναι μία από έξι πόλεις που θα φιλοξενήσει εκκίνηση του Ιστορικού, αυτή τη φορά,«22e Rallye Monte-Carlo Historique», ενός αγώνα Regularity Rally, το μεσημέρι της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου 2019 κάτω από την Ακρόπολη. Συνολικά 321 πληρώματα συμμετέχουν στον διάσημο αγώνα και 24 θα ξεκινήσουν από την Ελληνική πρωτεύουσα. Για την ακρίβεια 10 από τη Γαλλία, από ένα από τη Δανία, τη Τσεχία και τη Μ. Βρετανία-Μάλτα και 11 από την Ελλάδα. Στην τελευταία εκκίνηση πριν τη φετινή, το 1975, δεν υπήρχε συμμετοχή Ελληνικού πληρώματος.

Με την αφορμή της αναβίωσης της εκκίνησης του αγώνα από την Αθήνα, στις 23 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε ημερίδα Τύπου στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου όπου οι Βύρων Ρηγινός (υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Συλλόγου Ιδιοκτητών Σπορ Αυτοκινήτων – Σ.Ι.Σ.Α) και Μιχάλης Μουζούκης (Πρόεδρος Σ.Ι.Σ.Α) παρουσίασαν ανθρώπους και μηχανές σε ενδιαφέρον βίντεο και μίλησαν για το πρόγραμμα του αγώνα.

Παρόντες ήταν οι Γιώργος Δελαπόρτας (Αντιπρόεδρος Σ.Ι.Σ.Α – οδηγός) και Σπύρος Μουστάκας (συνοδηγός), το πλήρωμα που ανέβηκε στη 2η θέση του βάθρου του περσινού RMCH , οδηγώντας VW Golf GTI του 1979, για να εξηγήσουν τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης παρουσιάζοντας αναλυτικούς χάρτες, στοιχεία της διαδρομής κλπ. Η σημαντική διάκριση ανάμεσα σε 307 συμμετέχοντες, η εξαιρετική εμφάνισή τους στο δυσκολότερο Regularity του κόσμου, η αγάπη στο Ιστορικό αυτοκίνητο και η επιμονή του Γ. Δελαπόρτα συνετέλεσαν σε μέγιστο βαθμό ώστε η Λέσχη των Μονεγάσκων (ACM) να αποδεχθεί την πρόταση να επανεκκινήσει το Ιστορικό Ράλλυ Μοντε Κάρλο από τη πατρίδα μας.

Ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης (Πρόεδρος HMM) χαιρέτισε την εκδήλωση, ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή της προσφοράς επίσημης πινακίδας του αγώνα και της χειραψίας με τον Γιώργο Δελαπόρτα. Μια μέρα πριν την εκκίνηση του RMCH 2019 , την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, θα διεξαχθεί ο Τεχνικός Έλεγχος των αυτοκινήτων στο Acropol Parking του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου (16.00 -19.00).

Η εκκίνηση του 43ου Ράλι του Μόντε Κάρλο (Rallye Automobile di Monte-Carlo) με τις ελληνικές συμμετοχές.

Κείμενο-φωτό: Τάσος Αρωνίτης