Πρόκληση χαρακτήρισε το Προολυμπιακό τουρνουά αλλά και την ανανεωμένη εθνική ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φώτης Κατσικάρης σε δηλώσεις του στην πρώτη συγκέντρωση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά.

Ο Κατσικάρης μιλώντας για το Προολυμπιακό τουρνουά είπε:

«Γνωρίζουμε πως είναι ένα τουρνουά ειδικών καταστάσεων, μια προετοιμασία που δεν μπορούμε να την πούμε καν έτσι γιατί είναι σύντομο το διάστημα στο οποίο θα πρέπει να ετοιμάσουμε την ομάδα, αυτό βέβαια ισχύει και για τις άλλες ομάδες και όχι μόνο τη δική μας. Θα παίξουν αρκετοί παράγοντες ρόλο στο κατά πόσο η ομάδα θα εμφανιστεί έτοιμη στο πρώτο αγώνα με το Ιράν στις 4/7. Έχουμε παίκτες που είναι σε τελείως διαφορετική κατάσταση αγωνιστικά, κάποιοι αγωνίζονται ακόμα, άλλοι που έπαιζαν σε πρωταθλήματα που τελείωσαν πολύ νωρίς, ενώ μερικοί έχουν κάποια μικροπροβλήματα τραυματισμών. Όλα αυτά θα πρέπει να τα διαχειριστούμε σωστά ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα σύνολο που θα κάνει μια τεράστια προσπάθεια και να διεκδικήσουμε τις πιθανότητες που έχουμε να πάμε στους Ολυμπιακούς του Ρίο».

Για την ανανέωση του ρόστερ: «Είναι μια μεγάλη πρόκληση γιατί θα μπουν κάποια νέα παιδιά στην ομάδα, που θα θέλαμε να μπουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες για να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερο χρόνο ώστε να ενταχθούν πιο ομαλά. Αλλά αυτό είναι μια πρόκληση και για τα παιδιά αυτά να δείξουν πόσο γρήγορα θα προσαρμοστούν, θα μπουν στο πνεύμα της ομάδας, στην φιλοσοφία του παιχνιδιού μας. Τους βάζουμε στα «βαθιά» αλλά είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουν».

Για τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε μία σύντομη ανάλυση που είναι ειδική περίπτωση παγκοσμίως. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Οι Μπακς του έδωσαν μία ιδιαίτερη ευκαιρία, του έδωσαν την μπάλα στα χέρια, πολλές ευθύνες, αλλά εκείνος ανταποκρίθηκε. Την πρώτη του χρονιά, έπαιζε πολύ μακριά από την μπάλα, όπως και σε μας. Πέρσι λίγο πιο κοντά και φέτος θα είναι ένας παίκτης που θα αποφασίζει για εμάς».

Για το αγωνιστικό στυλ που θέλει να δώσει στην ομάδα: «Θα πάμε στο μπάσκετ του 2014 και πιστεύω πως έχουμε τους παίκτες να παίξουμε ακόμα καλύτερα σε αυτό το στυλ. Με τον Αντετοκούνμπο σε ένα διαφορετικό ρόλο, που ξέρουμε πως θα μας δώσει πλεονέκτημα τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Θα είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί και θα παίξουμε πιο ελκυστικό μπάσκετ».

Για τους παίκτες που κάλεσε και τον Νίκο Παππά: «Οι κλήσεις που έκανα ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τους αντιπάλους μας, που τους γνωρίζαμε από πριν. Υπήρχε μια άρνηση του Νίκου προς το πρόσωπό μου, βγάζοντας κάποια παράπονα δημόσια. Μου φάνηκε περίεργο γιατί δεν έχουμε δουλέψει ποτέ μαζί. Δεν θα έμπαινα στη διαδικασία δημοσίου διαλόγου με κάποιον παίκτη λόγω του χαρακτήρα μου, αλλά και της θέσης που έχω. Είναι κρίμα γιατί κάναμε μεγάλη προσπάθεια και μετά τις δηλώσεις του να βρούμε κοινό σημείο επαφής αλλά δεν τα καταφέραμε. Δεν μπορώ να πιέσω κανένα να έρθει στην εθνική ομάδα. Ξαναλέω είναι κρίμα, γιατί είναι ένας παίκτης με ταλέντο και θα μπορούσε να δώσει πολλά. Μπορεί να δώσει πολλά στην Εθνική. Από την άλλη, θεωρώ ότι η Εθνική ομάδα πρέπει να έχει αρχές. Δεν είμαστε σύλλογος, όλοι αντιπροσωπεύουμε τη χώρα μας. Είμαστε μια ομάδα που θέλει να δώσει χαρά στους Έλληνες. Στόχος είναι το μετάλλιο και η διάκριση, αλλά πάνω η εθνική πρέπει να εκπέμπει υγεία και να είναι μαχητική».

Για το Νίκο Ζήση, που αποσύρθηκε από την Εθνική: «Είναι πολύ δύσκολο να αντικαταστήσεις έναν παίκτη με τη δική του προσωπικότητα και την προσφορά. Στη δική του περίπτωση είναι δύσκολο να τον αντικαταστήσεις. Τον ευχαριστώ προσωπικά για όσα πρόσφερε. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να πάμε στην επόμενη σελίδα. Πολλές φορές λόγω ιεραρχίας κάποια παιδιά δεν παίζουν πολύ. Τώρα είναι η ώρα κάποια παιδιά να βγουν μπροστά».

 

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΟΚ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: eurokinissi/actionimages (ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)

Δημήτρης Γιαχανατζής