Συνέντευξη του εκτελεστικού διευθυντή της Euroleague φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, λίγες ημέρες πριν την πρεμιέρα της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου ανέλυσε το πλάνο του για την εξέλιξη της Euroleague, υπενθυμίζοντας το όραμά του που είναι «είναι μια διοργάνωση με δεκαέξι (16) σταθερά συμβόλαια», μίλησε για την ενίσχυση του EuroCup, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εγγυημένα συμβόλαιο και την πιθανότητα επέκτασης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι όποιες αλλαγές θα προκύψουν με βάση τη γεωγραφική επέκταση, αλλά όχι απαραίτητα από την αύξηση του αριθμού των συμβολαίων. Είναι πολύ νωρίς να αναφέρουμε λεπτομέρειες, αφού αυτές δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη από τις ομάδες», είπε αρχικά για τα επόμενα στάδια εξέλιξης της Euroleague και συνέχισε: «Υπάρχει όμως γενική κατανόηση πως για να πάει η διοργάνωση στο επόμενο επίπεδο, θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε πάνω στην ενίσχυση της σταθερότητας και της προόδου της αξίας και των εσόδων των ομάδων. Έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι όραμά μου είναι μια διοργάνωση με δεκαέξι (16) σταθερά συμβόλαια που θα μας επιτρέψουν να εξελισσόμαστε συλλογικά, συν δύο ακόμη συμβόλαια που θα προκύπτουν από το EuroCup. Μέσα από ένα σύστημα ανόδου/υποβιβασμού, που θα επιτρέπει στις φιλόδοξα και ισχυρά πρότζεκτ να βρουν τον δρόμο προς την κορυφή».

Μιλώντας για τα εγγυημένα συμβόλαια, είπε: «Η αντικατάσταση των θέσεων που προκύπτουν από τα εθνικά πρωταθλήματα από τις wild cards, θα μας επιτρέψει να εγγυηθούμε ότι οι υποψήφιες ομάδες για τη διοργάνωση, θα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να βρεθούν σε αυτή».

Σχετικά με το πλάνο επιστροφής ομάδας από το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Πάντα υπήρχε αυτό. Το 2000 είχαμε τους London Towers, κάτι που δείχνει τη φιλοδοξία που υπήρχε στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη από τις πρώτες στιγμές της διοργάνωσης. Τότε βέβαια, ούτε η ίδια η λίγκα ούτε η ομάδα ήταν έτοιμοι για τον «γάμο» που έγινε. Τώρα όμως η κατάσταση είναι πολύ πιο ώριμη και προχωρημένη, ώστε να υπάρχουν πολλές νέες ευκαιρίες για να επιστρέψει ομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο στη διοργάνωση. Η συγκεκριμένη χώρα παραμένει μια αγορά έτοιμη να υποδεχθεί ομάδα της EuroLeague».

Για την ενίσχυση του EuroCup, είπε: «Φέτος, με την επιστροφή ομάδων από την Ελλάδα και το Ισραήλ, θα είναι ακόμη πιο ανταγωνιστικό. Συν τη δυνατότητα που δίνεται στη δεύτερη ομάδα της διοργάνωσης να παίξει στην EuroLeague την επόμενη σεζόν, θα βοηθήσουν προκειμένου ο ανταγωνισμός να είναι ακόμη πιο σκληρός».

Τέλος, αναφέρθηκε στο Financial Fair Play, αναλύοντας: «Οι ομάδες αποφάσισαν προκειμένου να υπάρξει σταδιακή μείωση του ποσού που δίνουν οι μεγαλομέτοχοι στον προϋπολογισμό, από το 65% αυτού στο 40% το 2022-’23. Θα υπάρχουν μάλιστα ποινές σε ενδεχόμενη παράβαση αυτού, παρόμοιες με εκείνες του «φόρου πολυτελείας» που υπάρχει στο ΝΒΑ. Αυτές θα κυμαίνονται από το 10% έως το 180% του ποσού που υπερβαίνει το όριο. Αυτά τα χρήματα θα μοιράζονται εν συνεχεία μεταξύ των ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ