Ο «σοφός» του ευρωπαϊκού μπάσκετ «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών μετά από μόλυνση που υπέστη από τα περιστέρια του.

Ένας από τους πρώτους παίκτες -και ο μοναδικός Αμερικανός- που έφερε στον Ολυμπιακό στην δεύτερη θητεία του, ο Τζαμόν Γκόρντον, μίλησε αποκλειστικά στον Βασίλη Αγριτάκη και το ertnews.gr για τον πρώην προπονητή του. Δούλεψαν μαζί μόνο μια σεζόν (2010-2011) όμως ήταν αρκετή ώστε ο 37χρονος πρώην μπασκετμπολίστας να βγάλει τα συμπεράσματά του για τον θρυλικό Σέρβο κόουτς.

Το πρώτο πράγμα που ανέφερε ο Γκόρντον κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας ήταν η ανάμνηση που έχει από τον «Ντούντα». «Τον θυμάμαι ως έναν πολύ καλό άνθρωπο και σπουδαίο προπονητή. Ήταν πολύ σκληρός με τους παίκτες του όμως πάντα νοιαζόταν πάρα πολύ για εμάς. Όχι μόνο εντός παρκέ αλλά και εκτός παρκέ» τόνισε.

Στη συνέχεια θέλησε να αποκαλύψει και το τι είναι αυτό που τον έκανε «ξεχωριστό» ως προπονητή. «Παίζοντας για εκείνον ήξερα ότι κάθε μέρα έπρεπε να τα δίνω όλα στην προπονήση και να βελτιώνω το παιχνίδι μου. Όλοι έπρεπε να “κερδίσουμε” τη θέση μας στο ρόστερ της ομάδας, ανεξαρτήτως ονόματος. Μας έβλεπε όλους το ίδιο». Άλλωστε για τον Ίβκοβιτς όλοι οι παίκτες του ήταν ίσοι, από τον Βασίλη Σπανούλη έως και το 15ο μέλος του ρόστερ.

Για το τέλος άφησε μια εμπειρία με τον «σοφό» η οποία του έχει μείνει, έως σήμερα, «χαραγμένη» στο μυαλό. «Το πιο χαρακτηριστικό που θυμάμαι απο εκείνον είναι που μιλούσαμε καθημερινά για το κολεγιακό μπάσκετ. Ήξερε πως είμαι ο μοναδικός Αμερικανός στην ομάδα, για αυτό και αγόραζε κάθε ημέρα την εφημερίδα “USA Today” και συζητούσαμε για τους αγώνες». Ακόμη και αυτή η άγνωστη -έως σήμερα- λεπτομέρεια δείχνει το ποιόν του ανθρώπου.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ήταν ένας από τους πολύ λίγους ανθρώπους που δεν ήταν «μισητός» ούτε από τους αντιπάλους του. Όλοι οι παίκτες του έχουν να λένε τα καλύτερα για εκείνον, παρότι τους έκανε την ζωή… δύσκολη στην προπόνηση. Αναμφίβολα θα «λείψει» σε φίλους, αθλητές, συνεργάτες, γνωστούς αλλά και στο ίδιο το άθλημα. Τονίζοντας αυτό θέλησε να ολοκληρώσει και την συνομιλία μας ο Τζαμόν Γκόρντον. «Πραγματικά θα μου λείψει. Προσεύχομαι για την οικογένεια του» είπε.