Ο πρώην κομισάριος του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στερν, ο οποίος διαμόρφωσε την εκρηκτική αύξηση της δημοτικότητας του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της θητείας του για 30 χρόνια, πέθανε χθες σε ηλικία 77 ετών.

Ο Στερν, ο μακροβιότερος κομισάριος του ΝΒΑ, που τον διαδέχθηκε ο Άνταμ Σίλβερ την 1η Φεβρουαρίου 2014, ήταν σε σοβαρή κατάσταση μετά από επείγουσα χειρουργική επέμβαση στις 12 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη μετά από ξαφνική αιμορραγία στον εγκέφαλο.

«Κάθε μέλος της οικογένειας NBA είναι ο δικαιούχος του οράματος, της γενναιοδωρίας και της έμπνευσης του Ντέιβιντ», ανέφερε σε δήλωσή του ο Σίλβερ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Stern για 22 χρόνια. «Λόγω του Ντέιβιντ, το ΝΒΑ είναι ένα πραγματικά παγκόσμιο προϊόν.»

Στην διάρκεια της μακράς θητείας, που περιέλαβε και την επέκταση στον Καναδά το 1995, υπήρξε αύξηση κατά 30 φορές των εσόδων, τεράστια αύξηση της τηλεθέασης και δημιουργία της εθνικής ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης Γυναικών.

Έχει επίσης διαδραματίσει ρόλο σε πολλές άλλες πρωτοβουλίες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του πρωταθλήματος, συμπεριλαμβανομένης πολιτικής για τα ναρκωτικά, σύστημα μισθολογικής κάλυψης και κώδικα ένδυσης.

«Χωρίς τον Ντέιβιντ Στερν, το NBA δεν θα είναι αυτό που είναι σήμερα», δήλωσε ο πρώην σούπερ σταρ του Σικάγο Μπουλς και ο σημερινός ιδιοκτήτης της Σαρλότ, Μάικλ Τζόρνταν.

«Αυτός καθοδήγησε το πρωτάθλημα και το έκανε ένα διεθνές φαινόμενο.»

Σίγουρα το μεγαλύτερο επίτευγμα του Στέρν ως κομισάριος θεωρείται ευρέως ότι είναι ο τρόπος με τον οποίο μετασχημάτισε το ΝΒΑ, σε μια παγκόσμια τηλεοπτική δύναμη.

Υπό την ηγεσία του Στερν έγινε το 1990 το πρώτο επαγγελματικό αθλητικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ που διοργάνωσε ένα αγώνα κανονικής σεζόν εκτός της Βόρειας Αμερικής, όταν οι Φοίνιξ Σανς έπαιξαν με τη Γιούτα Τζαζ στην Ιαπωνία.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς, επαίνεσε τον Στερν για τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να αλλάξει τη ζωή τόσων νέων ενηλίκων και να κάνει το παιχνίδι παγκόσμιο.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ