Η UEFA ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ομοσπονδίες-μέλη της που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν το Euro 2028, έχουν προθεσμία έως τον Μάρτιο του 2022 για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, ενώ η ανακοίνωση της χώρας (ή των χωρών) φιλοξενίας θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2023.

Το Euro 2028, που θα διεξαχθεί σε λιγότερο από επτά χρόνια, θα ακολουθήσει αυτό του 2024 που θα γίνει στη Γερμανία. Η διοργάνωση προβλέπει συνολικά 51 αγώνες και 24 ομάδες (όπως και στις δύο προηγούμενες), ενώ επιτρέπονται αιτήσεις συν-διοργάνωσης, από γειτονικές χώρες.

Μεταξύ των προϋποθέσεων που πρέπει να τηρούνται, οι ενδιαφερόμενες ομοσπονδίες πρέπει να προτείνουν 10 γήπεδα με τις ακόλουθες δυνατότητες:
* Τουλάχιστον 1 στάδιο με χωρητικότητα τουλάχιστον 60.000 θέσεων
* Τουλάχιστον 1 στάδιο, κατά προτίμηση 2, με χωρητικότητα τουλάχιστον 50.000 θέσεων
* Τουλάχιστον 4 στάδια με χωρητικότητα τουλάχιστον 40.000 θέσεων
* Τουλάχιστον 3 γήπεδα με χωρητικότητα τουλάχιστον 30.000 θέσεων

Να σημειωθεί ότι η αυτόματη πρόκριση των ομάδων υποδοχής θα είναι εγγυημένη μόνο για έναν οικοδεσπότη ή το πολύ δύο (σε περίπτωση συν-διοργάνωσης), όπως γινόταν πάντα στο παρελθόν. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες από δύο χώρες υποδοχής, η αυτόματη πρόκριση όλων των ομάδων χωρών υποδοχής δεν μπορεί να διασφαλιστεί και θα υπάρξει σχετική απόφαση.

Όπως είναι γνωστό, σχεδόν πριν από δύο χρόνια, είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο κοινής διεκδίκησης της Ελλάδας με τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Θεωρείται βέβαιο ότι υποψήφια για την φιλοξενία του Euro 2028, θα είναι η Ιταλία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ