Απόλυτα αντίθετες είναι οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες στην πρόταση του προέδρου της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, να αυξηθούν οι ομάδες στο Μουντιάλ στις 48, 16 από τις οποίες θα παίζουν πλέι οφ σε μονό αγώνα, προκειμένου να μείνουν οι μισές. Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί τον Ιανουάριο στο συμβούλιο της FIFA, όπως είναι το νέο όνομα της εκτελεστικής επιτροπής της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, η οποία θα συνεδριάσει στη Ζυρίχη.

Η ένωση ευρωπαϊκών συλλόγων (ECA), που εκπροσωπεί πάνω από 200 ομάδες, με ανακοίνωση της τάχθηκε κατά της πρόταση Ινφαντίνο και εξήγησε τους λόγους: «Ο αριθμός των αγώνων σε μια χρονιά είναι ήδη σε απαράδεκτο επίπεδο και μια αύξηση των ομάδων στο Μουντιάλ, θα κάνει την κατάσταση δραματική για τους ποδοσφαιριστές», ανέφερε σχετικά στην ανακοίνωση της η ECA και συμπλήρωσε:

«Γι αυτό το λόγο το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης απορρίπτει τις προτάσεις αυτές της FIFA και απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο, Τζιάνι Ινφαντίνο, ζητώντας του να μην προχωρήσει το σχέδιο για την αύξηση των ομάδων στα παγκόσμια κύπελλα.» Ο διευθύνων σύμβουλος της Μπάγερν Μονάχου και πρόεδρος της ECA, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, τόνισε από την πλευρά του:

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στο άθλημα ξανά και ποδόσφαιρο χωρίς ποδοσφαιριστές δεν υπάρχει. Δεν πρέπει τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα να είναι πάνω από την ποιότητα του αθλήματος. Οι παίκτες δεν είναι ρομπότ και η αύξηση των ομάδων δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή.»

Ανάλογες και οι δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Ντόρτμουντ, Χανς Γιοκίμ Βάτσκε, ο οποίος υποστήριξε: «Είμαι απόλυτα αντίθετος. Πρόκειται για την απόλυτα παράνοια. Ποιό θα είναι το επόμενο βήμα, ένα Μουντιάλ με 82 ομάδες; Οι παίκτες δεν είναι ρομπότ. Πως θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με ένα τέτοιο αγωνιστικό πρόγραμμα; Είναι τρελό. Ηδη έχουν υπερφορτωμένο πρόγραμμα αγώνων και η FIFA θέλει να τους επιβαρύνει κι άλλο. Αυτή η πρόταση δεν πρέπει να περάσει.»

Ο πρόεδρος, όμως, της FIFA, του οποίου οι προεκλογικές υποσχέσεις περιλάμβαναν αύξηση των ομάδων στα τελικά του Μουντιάλ από 32 σε 40, επιμένει σ’ ένα μεγαλύτερο τουρνουά, με τη συμμετοχή 48 ομάδων. Μάλιστα ο Ελβετός παράγοντας αποκάλυψε πως η μεγάλη αυτή διοργάνωση θα φιλοξενηθεί από αρκετές χώρες, αλλάζοντας ριζικά το «οργανόγραμμα» των παγκοσμίων κυπέλλων.

Από το 2026 και μετά, το Μουντιάλ, σύμφωνα με τον Ινφαντίνο, θα έχει τις διπλάσιες ομάδες σε σχέση με την περίοδο 1986-1994, 16 περισσότερες μετά το 1998, όταν στη Γαλλία παρουσιάστηκαν 32 εθνικές στην τελική φάση. Με την ιδέα του αυτή ο Ινφαντίνο επιδιώκει να δημιουργήσει προφανώς μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των μεγάλων και των μικρών ομοσπονδιών.

Ενα παγκόσμιο κύπελλο με την προτεινόμενη φόρμουλα θα σήμαινε 80 παιχνίδια αντί 64, δηλαδή 16 περισσότερα παιχνίδια. Είναι επίσης 16 άλλες ημερομηνίες μετάδοσης και εμπορίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων, που είναι η μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος . Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 υπήρχαν έσοδα 2.4 δις δολάρια. Γίνεται αντιληπτό, ότι το «Μουντιάλ με 48 ομάδες, θα φέρει αύξηση των συγκεκριμένων εσόδων,» όπως είπε και ο Ινφαντίνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ