Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών ο Λέναρτ Γιόχανσον. Γεννημένος στη Στοκχόλμη στις 5 Νοεμβρίου 1929, ήταν ο πέμπτος και έως σήμερα μακροβιότερος πρόεδρος της UEFA, από το 1990 έως το 2007.

Ο Γιόχανσον, πέθανε έπειτα από ολιγοήμερη μάχη που είχε με ασθένεια, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Ήταν πρόεδρος της ΑΙΚ Στοκχόλμης από το 1967 έως το 1980 και από το 1985 έως το 1990 της σουηδικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Έγινε πρόεδρος της UEFA το 1990, αξίωμα που διατήρησε για 17 χρόνια, όταν τον διαδέχθηκε ο Μισέλ Πλατινί, ενώ μέχρι το θάνατό του ήταν επίτιμος πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
Ο Σουηδός παράγοντας, βρισκόταν πίσω από τη δημιουργία του Champions League, το οποίο διεξήχθη για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1992.

Το 1998 διεκδίκησε την προεδρία της FIFA, αλλά έχασε τις εκλογές από τον Μπλάτερ. Από το 2001, το τρόπαιο που δίνεται τους πρωταθλητές Σουηδίας, φέρει το όνομά του.

Την θλίψη της για το θάνατο του Λέναρτ Γιόχανσον, εξέφρασε με ανακοινωσή της η ΑΙΚ Στοκχόλμης, ομάδα της οποίας ήταν φανατικός φίλος από την ηλικία των οκτώ ετών και βεβαίως επίτιμος πρόεδρος.

«Οι σκέψεις της AIK πηγαίνουν στους συγγενείς και φίλους του Λέναρτ. Ήταν παρών στο Κάλμαρ το περασμένο φθινόπωρο, όπου η ΑΙΚ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και κατέκτησε το τρόπαιο με το όνομα του», ανέφερε η σουηδική ομάδα.

Πλατινί: «Ήταν πάντοτε σωστός»

Με τα καλύτερα λόγια, μίλησε για τον Λέναρτ Γιόχανσον, ο Μισέλ Πλατινί. Ο Σουηδός παράγοντας και επί σειρά ετών πρόεδρος της UEFA, έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 89 ετών και ο Γάλλος διάδοχος του, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Ο Λέναρτ Γιόχανσον υπήρξε ένα σπουδαίος παράγοντας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι για την προεδρία της UEFA, αλλά ήταν πάντοτε σωστός και με υποστήριζε. Και φυσικά, δημιούργησε μία από τις καλύτερες διοργανώσεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, το Champions league».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ