«Αδειασε» τον Φραντς Μπεκενμπάουερ ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (DFB), Ράινχαρντ Γκρίντελ, για το σκάνδαλο που αφορά απάτη και ξέπλυμα χρήματος αναφορικά με την ανάθεση της τελικής φάσης του παγκοσμίου κυπέλλου του 2006 στη Γερμανία.

Ο Γκρίντελ με δηλώσεις του από την Αθήνα, όπου συμμετέχει στη συνεδρίαση της UEFA για την ανάδειξη νέου προέδρου της συνομοσπονδίας, αναφέρθηκε στην έρευνα της δικαοσύνης για το θέμα αυτό και επιτέθηκε στους χειρισμούς της (τότε) οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ και προσωπικά στον «Κάιζερ», που ήταν πρόεδρος της επιτροπής εκείνης:
«Είναι γνωστό πως ο Μπεκενμπάουερ ήταν επικεφαλής εκείνης της επιτροπής. Επίσης είναι γνωστό πως η επιτροπή έλαβε μεγάλα ποσά, χωρίς να έχει διευκρινίσει από που ήρθαν αυτά τα χρήματα. Είμαι ενοχλημένος γιατί δεν έχουν δοθεί ακόμα καθαρές απαντήσεις στις ερωτήσεις της δικαιοσύνης. Αποδεικνύεται πως δεν υπήρξε διαφάνεια και οφείλω να το καταδικάσω αυτό, καθώς ρίχνει σκιά στο γερμανικό και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Πρέπει να δοθούν καθαρές απαντήσεις», δήλωσε σχετικά ο Γκρίντελ.
Να σημειωθεί πως οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Ελβετίας έχουν αρχίσει ποινική διαδικασία σε σχέση με τη γερμανική ομοσπονδία. Οι ύποπτοι ήταν μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της οργανωτικής επιτροπής για το παγκόσμιο κύπελλο του 2006 στη Γερμανία. Εκτός του θρύλου του γερμανικού ποδοσφαίρου, στο «στόχαστρο» της έρευνας βρίσκονται επίσης οι Χορστ Ρούντολφ Σμιτ, Τέο Τσβάντσιγκερ και Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ.
Επίσης η εισαγγελία της Φρανκφούρτης ξεκίνησε δική της έρευνα για την υπόθεση ανάληψης του Μουντιάλ το 2006 και τις καταγγελίες για φοροδιαφυγή, σχετικά με το ποσό των 6.7 εκατ. ευρώ, που έστειλε η ομοσπονδία στη FIFA. Η εισαγγελία επικεντρώνει την έρευνά της σε αυτή την «περίεργη» πληρωμή από την οργανωτική επιτροπή του παγκοσμίου κυπέλλου του 2006 προς τη FIFA, τα χρήματα της οποίας ενδέχεται να μην έχουν χρησιμοποιηθεί όπως προβλεπόταν.
Στο επίκεντρο της έρευνας είναι και ο (τότε) επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων, Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο οποίος διέψευσε, με κατηγορηματικό τρόπο, τα δημοσιεύματα που αποκάλυψαν ότι η ομοσπονδία φέρεται να εξαγόρασε τη διοργάνωση του 2006, «λαδώνοντας» με το ποσό αυτό μέλη της FIFA. Τον Ιούλιο του 2000 η Γερμανία επικράτησε 12-11 στη σχετική ψηφοφορία της Νότιας Αφρικής, η οποία θεωρείτο φαβορί και τελικά διοργάνωσε το Μουντιάλ του 2010, και κατέκτησε το δικαίωμα να φιλοξενήσει την τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου του 2006.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ο βαθύπλουτος ιδιοκτήτης της πολυεθνικής αθλητικής εταιρίας «Adidas», Ρόμπερτ Λούις Ντρέιφους, δάνεισε το ποσό αυτό, το 2000, στην επιτροπή διεκδίκησης του Μουντιάλ 2006, με σκοπό να εξαγοράσουν οι Γερμανοί ψήφους παραγόντων της FIFA. Εντελώς «τυχαία» στη συνέχεια ο Ντρέιφους κέρδισε το διαγωνισμό της FIFA και ανέλαβε τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία και του 2010 στη Νότια Αφρική. Δικαιώματα που απέφεραν στην εταιρία του κέρδη εκατοντάδων εκατ. ευρώ…

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ