Στα τέλη του περασμένου μήνα η UEFA απέστειλε στην κυπριακή ποδοσφαιρική ομοσπονδία φάκελο με στοιχεία για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα στον αγώνα της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος του νησιού, μεταξύ της ΑΕ Ζακακίου και της ΑΕΚ Λάρνακας.

Όπως σημειώνει η UEFA, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το αποτέλεσμα του αγώνα χειραγωγήθηκε, προκειμένου να υπάρξουν παράνομα κέρδη από στοιχηματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει ο φάκελος, πριν την έναρξη του αγώνα, υπήρξε έντονος στοιχηματισμός ότι η ομάδα της ΑΕΖ θα έχανε τον αγώνα με διαφορά τουλάχιστον τριών τερμάτων και πως, στον αγώνα θα σημειώνονταν συνολικά, τουλάχιστον τέσσερα τέρματα. Τελικά ο αγώνας έληξε με νίκη της ομάδας της Λάρνακας με 5-2!

Στο πλαίσιο αυτό, συνάντηση με τον υπουργό δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης της Κύπρου, Ιωνά Νικολάου, είχαν σήμερα παράγοντες της κυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και εκπρόσωποι της αρμόδιας υπηρεσίας της UEFA (Sportradar), με θέμα τους περιβόητους φακέλους για ύποπτους αγώνες στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Παράλληλα και όπως ενημέρωσε η ΚΟΠ, στην Κύπρο βρίσκονται ο επικεφαλής του τμήματος πειθαρχικών υποθέσεων και ακεραιότητας (Disciplinary and Integrity) της UEFA, Εμίλιο Γκαρσία και ο πειθαρχικός ερευνητής, Καρλ Ντοντ, προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες της ομοσπονδίας, για πάταξη του φαινομένου των αγώνων που παρουσιάζουν ύποπτο στοιχηματισμό.

Οι Γκαρσία και Ντοντ ταξίδεψαν στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης της ΚΟΠ προκειμένου να εξηγήσουν τις διαδικασίες με τις οποίες αποστέλλεται ένας φάκελος για αγώνες με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα, να εξηγήσουν πως η ομοσπονδία αλλά και η αστυνομία μπορούν να εκμεταλλευτούν τα στοιχεία του φακέλου προκειμένου να προχωρήσουν τις υποθέσεις αλλά και να δώσουν παραδείγματα για το πώς η UEFA χειρίζεται τέτοιες υποθέσεις και επιβάλλει ποινές.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της UEFA, η Κύπρος κατατάσσεται πολύ ψηλά παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό υποθέσεων για αγώνες με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα και η λήψη άμεσων δραστικών μέτρων είναι επιβεβλημένη.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ