Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος της UEFA και ο Ελβετός πρώην πρόεδρος της FIFA, βλέπουν να πλησιάζει η δίκη στην Ελβετία.

Κατηγορούνται για «απάτη» και «παραβίαση εμπιστοσύνης» που αφορά ύποπτη πληρωμή το 2015, η οποία κατέστρεψε την καριέρα τους ως ηγέτες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όπως αποκάλυψε σήμερα η εισαγγελία στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Αυτή είναι επομένως μια πρώτη ένδειξη της κατεύθυνσης που δίνεται σε αυτόν τον φάκελο από την εισαγγελία, η οποία πρέπει να προσδιορίσει τις κατηγορίες, και τότε το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της Μπελιντσόνα θα αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει ή όχι η δίκη.

Ο 66χρονος Πλατινί και ο 85χρονος Μπλάτερ διώκονται για «αθέμιτη διαχείριση», «παραβίαση εμπιστοσύνης», «απάτη» και «πλαστογραφία τίτλων», λόγω της καταβολής από τη FIFA 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (1,8 εκατομμύρια ευρώ) στον Γάλλο το 2011, χωρίς γραπτή αιτιολόγηση, κατόπιν εντολής του Σεπ Μπλάτερ.

Άλλοτε σύμμαχοι που έχουν πλέον γίνει αντίπαλοι, οι δύο πρώην ηγέτες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου επιμένουν ότι το ποσό αυτό αφορά πληρωμή για συμβουλευτικό έργο.

Σύμφωνα με τους δύο άνδρες, η μεταξύ τους συμφωνία χρονολογείται από την άνοιξη του 1998: ο Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος προσχώρησε στη FIFA το 1975 ως διευθυντής ανάπτυξης, ζήτησε την υποστήριξη του πρώην πρωταθλητή Ευρώπη.

Αλλά η FIFA, με επικεφαλής από το 2016 τον Τζιάνι Ινφαντίνο, εκφράζει από την πλευρά της τη λύπη της για την απουσία γραπτού συμβολαίου που ανέφερε τότε την αμοιβή αυτή και απαιτεί επιστροφή χρημάτων από τον Μισέλ Πλατινί.

Υπάρχει σίγουρα μια γραπτή «συμφωνία» που υπογράφηκε το 1999, αλλά προβλέπει μόνο ετήσιο μισθό 300.000 ελβετικών φράγκων για τον Μισέλ Πλατινί.

Τόσο ο Πλατινί, όσο και ο Μπλάτερ εξήγησαν έκτοτε αυτή την ασυνέπεια, αναφερόμενοι στα «προβλήματα ρευστότητας» που αντιμετώπιζε τότε η FIFA.