Ο Γιοσιχίντε Σούγκα– ο οποίος διαδέχθηκε τον Σίνζο Άμπε στην εξουσία της «Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου» τον περασμένο Σεπτέμβριο, αντιμετώπισε σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς του στο μείζον ζήτημα της πανδημίας του COVID–19.

Ανακοίνωσε σήμερα (03/09) πως δε θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Ασιατικού κράτους· χαράσσοντας το δρόμο προς την εμφάνιση ενός νέου προσώπου στην αρχηγία της κυβέρνησης, μόλις έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Παρά την αρχική στήριξη των πολιτών της Ιαπωνίας, η δημοτικότητα & ο θετικός αντίκτυπός του διολίσθησαν σε ιστορικό χαμηλό· αρχικά, εξαιτίας των «ατυχών & επικίνδυνων» πρακτικών των ιθυνόντων στη διαχείριση της σοβαρής υγειονομικής κρίσης· και ύστερα, λόγω της «αμφιλεγόμενης» απόφασης διεξαγωγής των εφετινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Η Ιαπωνία βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ αυτή τη στιγμή μετρά περισσότερα από 1.500.000 κρούσματα από την έναρξη του COVID–19.

Ο 72άχρονος πολιτικός ανέφερε στους δημοσιογράφους πως σχεδίαζε να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία της 29ης Σεπτεμβρίου, ως ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος· ωστόσο, δήλωσε εξαντλημένος από την ταυτόχρονη ενασχόληση τόσο στα κοινά της χώρας, όσο και με την προεκλογική εκστρατεία της παράταξης.