Στην Πιονγκτσάνγκ ξεκίνησαν από σήμερα να μετρούν αντίστροφα για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018, που θα αρχίσουν ακριβώς σε ένα χρόνο.

Η νοτιοκορεατική πόλη βρίσκεται στην ορεινή επαρχία Γκανγκβόν, 180 χιλιόμετρα ανατολικά της Σεούλ και αυτοί οι Χειμερινοί θα είναι οι πρώτοι στην Ασία που θα διεξαχθούν εκτός Ιαπωνίας. Παράλληλα σηματοδοτούν έναν οκταετή «ασιατικό κύκλο» (2015-2022), καθώς τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2022, οι Χειμερινοί θα διεξαχθούν στο Πεκίνο, ενώ στο ενδιάμεσο, το 2020, το Τόκιο θα φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής της «Πιονγκτσάνγκ 2018», ο επικεφαλής Λι Χι-Μπέομ, μίλησε για την «δύναμη της Ασίας».

«Μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στην Ασιατική εποχή του αθλητισμού. Είναι ένα όραμα, να καταφέρει η Πιονγκτσάνγκ να ανοίξει έναν νέο ορίζοντα χειμερινών σπορ στην βορειοανατολική Ασία», είπε συγκεκριμένα.

Σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται στην διεθνή κοινότητα, γύρω από το θέμα της ασφάλειας των Αγώνων, που ενδεχομένως απειλήσει η Βόρεια Κορέα, ο Λι Χι-Μπέομ απάντησε: «Κάθε αθλητής και κάθε χώρα συμμετέχουν προωθώντας την ειρήνη. Αυτός είναι ο όρος και η Βόρεια Κορέα δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, αφού η Βόρεια Κορέα έχει το δικαίωμα συμμετοχής στους Αγώνες».

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση, έχει έναν αρνητικό αντίκτυπο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επηρέασε τις προετοιμασίες. Και όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, έτσι και τώρα στην Πιονγκτσάνγκ, έγιναν κατά καιρούς καταγγελίες και αναφορές στον τοπικό Τύπο για οικονομικά σκάνδαλα στις συμβάσεις έργων, ωστόσο ο Λι Χι-Μπέομ αντέκρουσε τις όποιες κατηγορίες.

 

Και ένα αξιοσημείωτο… Τριάντα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988), η Νότια Κορέα σε ένα χρόνο από σήμερα (9/2/2018) θα γίνει μόλις η πέμπτη χώρα στον κόσμο, που θα έχει φιλοξενήσει τις τέσσερις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις του πλανήτη. Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου. Οι άλλες τέσσερις είναι η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, ενώ λίγους μήνες αργότερα, το καλοκαίρι του 2018, η Ρωσία με τη διοργάνωση του Μουντιάλ, θα γίνει έκτη.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΚΟΝΑ:HOC.GR