Από τις πιο ιστορικές ομάδες της χώρας, είναι ο Βύζας Μεγάρων που ιδρύθηκε πριν από εννέα δεκαετίες το 1928. Ιδρυτές του ήταν μία παρέα μαθητών και το όνομα προήλθε από το Βύζαντα το Μεγαρέα, ιδρυτή του Βυζαντίου και αποικιστή του. Από εκεί προέρχονται και τα χρώματά του το κίτρινο και το μαύρο, που ήταν τα χρώματα του Βυζαντίου και αρκετές ομάδες με προέλευση τη Μ. Ασία, τα έχουν επιλέξει. Επισήμως ο Βύζας ιδρύθηκε το 1930.

Για αρκετά χρόνια δίνει αγώνες με σωματεία της περιοχής και η πρώτη συνάντηση με ομάδα εκτός περιοχής, είναι με τον Θρασύβουλο στις 2 Νοεμβρίου 1930 με αποτέλεσμα 1-3.

Όταν πέρασε η μαύρη περίοδος της κατοχής, η ομάδα ανασυγκροτήθηκε, αλλά με βραχνά την έλλειψη γηπέδου, έως το 1957 έδινε ανεπίσημους αγώνες.

Από τις 6 Οκτωβρίου 1957 που πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας της ομάδας στο πρωτάθλημα της Ένωσης Πειραιά με αντίπαλο τον Περαμαϊκό και νίκησε με σκορ 3-1.  Ο Βύζας αρχίζει την πορεία του στις επίσημες διοργανώσεις, με αποτέλεσμα το 1961 την άνοδο στην Β΄Εθνική και το 1965 την άνοδο στην Α΄Εθνική.

Ακολουθεί μία πορεία με συμμετοχές τόσο σε εθνικές κατηγορίες, όσο και σε τοπικά πρωταθλήματα. Σήμερα ο Βύζας πρωταγωνιστεί και διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο στην Α’ κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Δυτικής Αττικής.

Με πολλούς και ένθερμους φίλους, ο Βύζας έχει βάλει πλώρη για την πρώτη εκατονταετία ζωής και συνεχίζει την αθλητική του διαδρομή.

Φωτο: έγχρωμες, αρχείο Ν. Μπράτσου, εποχής: αρχείο Βύζα Μεγάρων