Με προσφορά στον αθλητικό και κοινωνικό τομέα ο Αμβρυσσέας Διστόμου, δικαιούται να καμαρώνει διπλά, αφού εκτός των άλλων και στο αγωνιστικό επίπεδο κέρδισε την άνοδό του στη Γ’ Εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου.

IMG_2694Πρόσφατα η ομάδα επισκέφτηκε και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, δίνοντας έτσι έμπρακτη απάντηση στις θεωρίες ότι το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός «πρέπει» να μένουν αμέτοχοι στο κοινωνικό πεδίο. Η ιστορική μνήμη που κουβαλάει στην πλάτη του ο Αμβρυσσέας δεν είναι μόνο εντός του γηπέδου, μιλάμε άλλωστε για το μαρτυρικό Δίστομο.

Για την ιστορία αλλά και για το παρόν του συλλόγου, μας μίλησε ο Πετράκος Γαρύφαλος, Γενικός Γραμματέας του «Π.Ο.ΑΜΒΡΥΣΣΕΥΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ».IMG_3907

IMG_2853-Πότε ιδρύθηκε η ομάδα

-Το 1928 απο τον Ιατρό Χριστόφορο Πετράκο και τον αθλητή του Ολυμπιακού Αναστάσιο Λιάσκο μαζί και με άλλους νέους του χωριού που αγκάλιασαν αμέσως την ιδέα. Τα χρώματα της ομάδας είναι το κόκκινο και το λευκό.

IMG_2203-Μιλήστε μας για τα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου και της κατοχής, ποιά ήταν η λειτουργία της ομάδας εκείνη την περίοδο.

IMG_3905-Ο ΑΜΒΡΥΣΣΕΥΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ Πάντα ήταν ενεργό σωματείο, ακόμη και όταν δεν υπήρχαν αρκετές ομάδες στα σύνορα της Βοιωτίας ο ιστορικός σύλλογος μας ταξίδευε με καΐκια απο την Παραλία Διστόμου περνώντας τον Κορινθιακό, απέναντι στο Κιάτο. Έχουν διασωθεί αρχεία εφημερίδων καθώς και φωτογραφίες της εποχής που τα επιβεβαιώνουν.

-Ποιοί ήταν οι βασικοί σταθμοί – ορόσημα στην ιστορία της.

IMG_8207-Στα χρόνια της κατοχής και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου του 1944 το Δίστομο έζησε μια απο τις μεγαλύτερες θηριωδίες της ανθρωπότητας σε παγκόσμιο επίπεδο όταν 218 συμπατριώτες μας σφαγιάσθηκαν φρικαλέα απο τους Γερμανούς κατακτητές.
Αναμφίβολα αυτά τα γεγονότα ήταν σταθμός για το Δίστομο και φυσικά και για τον Αμβρυσσέα.
IMG_1728

IMG_3441Μέσα απο τις στάχτες και το αίμα ομως, πήρε πολύ λίγο καιρό, κάπου δύο χρόνια, και ξαναγεννήθηκε αυτός ο σύλλογος που αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε σπίτι – κάθε οικογένεια στο χωριό μας, και αγαπήθηκε απο όλους τους Διστομίτες διαχρονικά. Το 1982-1983 ο ΑΜΒΡΥΣΣΕΑΣ αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Ερασιτεχνικής, την μετέπειτα Δ’ Εθνική αντιμετωπίζοντας ομάδες απο Αθήνα και Κρήτη με πολύ καλή παρουσία.

IMG_8204IMG_3902-Πόσα τμήματα έχει και πόσα αθλήματα. Πόσους ενεργούς αθλητές.

-Ο ΑΜΒΡΥΣΣΕΑΣ Διαθέτει τρία ποδοσφαιρικά Τμήματα: Το Ανδρικό, το Προπαιδικό, και τα junior και συνολικά 70 αθλητές.

IMG_0905-Ποια είναι η κατάσταση των αθλητικών υποδομών στην περιοχή (γήπεδα, χώροι προπόνησης, κλπ).

-Το Δίστομο διαθέτει ενα δημοτικό γήπεδο κανονικών διαστάσεων που πρέπει να γίνουν διαμορφώσεις για να είναι κατάλληλο στο νέο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.
Διαθέτει ένα γήπεδο 5 Χ 5 και το κλειστό Γυμναστήριο που εξυπηρετεί όλες τα αθλήματα σάλας του Δήμου Διστόμου -Αράχωβας-Αντίκυρας.

IMG_8202-Πώς αντιμετωπίζετε το οικονομικό πρόβλημα που αποτελεί σε όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία το κύριο ζήτημα.

IMG_3906-Δυστυχώς χωρίς καμία βοήθεια απο πουθενά προσπαθούμε ολα αυτά τα χρόνια με την εκάστοτε διοίκηση και τη σημαντική συνδρομή των φιλάθλων μας να ανταπεξέλθουμε.

IMG_8864A-Πόσο κοντά είναι η τοπική κοινωνία στην ομάδα (προσέλευση στο γήπεδο, στήριξή της στον οικονομικό τομέα, κλπ).

-Η τοπική κοινωνία με μεγάλες θυσίες ποτέ δεν είπε οχι στην οικονομική και υλική ενίσχυση του σωματείου μας. Είναι η αποκλειστική πηγή εσόδων. Οι φίλαθλοι μας είναι πιστοί και μας ακολουθούν παντού. Είπαμε ο ΑΜΒΡΥΣΣΕΑΣ ενώνει και το Δίστομο δικαιούνται να χαμογελά για αυτή την ομάδα!

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

Σχετικές ειδήσεις:

Δίστομο: Πρωταθλητές στη διάσωση της ιστορικής μνήμης και στο ποδόσφαιρο

«Σκοράρουν» στην αλληλεγγύη – Κοινωνικές πρωτοβουλίες αθλητικών συλλόγων

72 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία στο Δίστομο – Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Εκδήλωση στο Δίστομο: Γερμανοί αντιφασίστες στρατιώτες που πολέμησαν τον Ναζισμό στην κατοχική Ελλάδα

Ξεχασμένος χρόνια από το Ελληνικό Δημόσιο – Τιμήθηκε από αθλητές και φιλάθλους

Στις 28 Μαΐου ο «33ος Δρόμος Θυσίας Διστόμου»

PHOTO GALLERY

35 χρόνια πριν η άνοδος στο τότε πρωτάθλημα της Εθνικής Ερασιτεχνικής – Δ΄ Εθνικής
IMG_9779
O A.O Xαϊδαρίου μετά από φιλικό αγώνα καταθέτει στεφάνι στον τόπο της θυσίας.

IMG_0003IMG_0045IMG_0045IMG_0111IMG_0116IMG_0116IMG_0136IMG_0136IMG_3440IMG_3489IMG_3255IMG_3256