ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΠΟΡ.

ΒΟΣΝΙΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΙΣΙΩΒΑΣ

Ο δράστης της επίθεσης στον Γιαννιώτα μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΑΣΠΟΡ.

Τελικά έγινε της..Βοσνίας εχθές βράδυ στη Ζένιτσα.  Το «Bilino Polje»  ένα απαράδεκτο γήπεδο για αγώνες υψηλού επιπέδου και επικινδυνότητας μετατράπηκε σε χώρο σύρραξης με απειλές γροθιές, κλωτσιές  μεταξύ ποδοσφαιριστών αλλά και οπαδών.

Το παιχνίδι θα ξεχαστεί γρήγορα αντίθετα θα παραμείνουν στις μνήμες όλων  οι  εικόνες ντροπής  με θύμα τον Γιάννη Γιαννιώτα ο οποίος γρονθοκοπήθηκε (έχασε ένα δόντι) από τον συνεργάτη του Μεχμέντ Μπαζντάρεβιτς, Γάλλο Στεφάν Τζίλλι

Σήμερα Σάββατο εδώ στο Σαράγεβο όλοι συζητούσαν τη λευκή ισοπαλία των «Ζμάγεβι» απέναντι στην Ελλάδα. Οι Βόσνιοι κατηγορούν τον Ιταλό ρέφερυ Νίκολα Ριτσόλι για μεροληπτική διαιτησία υπέρ της εθνικής μας, ο Μπαζντάρεβιτς αισθάνεται προδομένος από τις επιλογές του, ενώ στη δυσκολότερη θέση βρίσκεται  ο συνεργάτης του .Ο 47χρονος  σωματώδης Τζίλι , παλιός συμπαίκτης του Μπαζντάρεβιτς στη Γαλλική Νιμ, κινδυνεύει με βαριά καμπάνα από τη ΦΙΦΑ ,όπως κι όλοι οι εμπλεκόμενοι Γιαννιώτας, Μανωλάς, Ντζέκο, Μπέσιτς. Ο Αυστριακός παρατηρητής της αναμέτρησης  έγραψε χαρτί και καλαμάρι τα διαδραματισθέντα και πλέον θα περιμένουμε την καμπάνα για τους υπεύθυνους. Εν τω μεταξύ οι Βόσνιοι το μεσημέρι εξέδωσαν ανακοίνωση ζητώντας συγνώμη από την Εθνική χρεώνοντας ταυτόχρονα μέρος της ευθύνης στον Μανωλά, αφήνοντας ακάλυπτο τον συνεργάτη του Μπαζντάρεβιτς!!

Λίγη ώρα πριν αφήσουμε την  πρωτεύουσα αναζητήσαμε τον Γάλλο προπονητή και η τύχη μας χαμογέλασε, καθώς σε ένα μικρό καφενεδάκι δίπλα  στον ποταμό “Miljaska” βρήκαμε το μοιραίο πρόσωπο της  Ζένιτσα να πίνει καφέ με ένα συγγενικό του πρόσωπο.

Συστηθήκαμε και μετά από διαρκές πρέσσιγκ δέχθηκε μας κάνει σοφότερους.

«Είμαι στο ποδόσφαιρο 30 χρόνια ,ως παίκτης και προπονητής  αγαπώ το χώρο και σέβομαι τους πάντες. Στο τέλος του αγώνα είδα μεγάλη ένταση μεταξύ των παικτών και προσπάθησα  δυναμικά να χωρίσω τους παίκτες. Βλέποντας διαρκώς απ το πρωί το βίντεο της σύρραξης ,αδυνατώ να πιστέψω την  αντίδραση μου προς τον Έλληνα  διεθνή ο οποίος ήταν επιθετικός προς όλους. Μπορεί ο Γιαννιώτας να ήταν σε έξαλλη κατάσταση ,αλλά κι εγώ δεν δικαιολογούμαι. Στην αρχή τον τράβηξα ,ώστε να ηρεμήσει, αυτός συνέχισε να είναι επιθετικός και έγινε ότι έγινε».

Ο Στεφάν ήπιε μια γουλιά καφέ και συνέχισε: «Μακάρι να τον έβρισκα σήμερα να του ζητήσω συγνώμη. Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία μου, αλλά και μόνος μου  θα προσπαθήσω να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Λυπάμαι πραγματικά για το γεγονός, εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στον παίκτη σας»

Σε ερώτηση μας γιατί υπήρχε τόση ένταση πριν ,στη διάρκεια και ιδιαίτερα μετά τη λήξη αρκέστηκε να πει: «Οι ευθύνες βαραίνουν πάντα τις δυο πλευρές. Άλλος ευθύνεται πιο πολύ ,άλλος πιο λίγο. Μη ξεχνάτε πως χάσαμε δυο παίκτες από τα μαρκαρίσματα. Έξω ξέρω πως αισθάνομαι άβολα, αισθάνομαι άσχημα και εχθές δεν κοιμήθηκα. Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω πως συνέβη, ότι συνέβη».

Χαιρετήσαμε τον Στεφάν και την παρέα του και αφήσαμε το καφενεδάκι και στρίβοντας στη γωνία είδαμε ένα τσούρμο νεαρών με ομοιόμορφη ενδυμασία να ακούνε προσεκτικά τον δάσκαλο τους. Πλησιάσαμε να ακούσουμε, όμως οι νεαροί αποχώρησαν. Κοιτώντας προσεκτικά τη γωνία είδαμε μια μεγάλη  επίχρυση επιγραφή η οποία κατέγραφε το γεγονός που ήταν η αιτία της έναρξης του Α Παγκοσμίου πολέμου!

Βρισκόμασταν στο σημείο, όπου  στις 28 Ιουνίου το 1914 ο 19χρονος  Σερβοβόσνιος  Γαβρίλο Πρίντσιπ  δολοφόνησε  τον αρχιδούκα της Αυστρίας Φραγκίσκο Φερδινάρδο και τη σύζυγό του  Δούκισσα Σοφία. Η Αυστρο-Ουγγαρία που είχε την κατοχή της περιοχής κήρυξε άμεσα τον πόλεμο  εναντίον της Σερβίας   με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα πρώτα μπλοκ των συμμάχων, που κατέληξαν στον πρώτο μεγάλο πόλεμο ο οποίος στοίχισε τη ζωή  20εκατομμυρίων ανθρώπων!Για την ιστορία η Σερβία τιμά ως  εθνικό ήρωα τον Πρίντσιπ, ενώ κατ’ άλλους ήταν ένας τρομοκράτης..

Εκατόν τρία (103) χρόνια μετά, ένας Γάλλος προπονητής είναι το μοιραίο πρόσωπο μιας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, που εξελίχθηκε σε πολεμικό γεγονός. Πλέον  βρίσκεται σε απόγνωση για μια αντιαθλητική ενέργεια κατά τη διάρκεια μιας γενικευμένης ποδοσφαιρικής  σύρραξης.

Διανύουμε αισίως το 2017 και το μόνο σίγουρο είναι ,πως η φράση «εδώ είναι βαλκάνια» παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο.