Ο σύλλογος βετεράνων ποδοσφαιριστών του Εθνικού Αστέρα Καισαριανής, τιμώντας τα 92 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου και τα 120 χρόνια από την ίδρυση της Μπαρτσελόνα, διοργανώνει την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 (19.00) εκδήλωση στο δημαρχείο Καισαριανής με θέμα: «BARCELONA – ΦΏΚΑΙΑ – ΕΜΠΟΡΙΟΝ – ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: 2.500 χρόνια ταξίδια πολιτισμού και φιλίας».

Τιμώμενο πρόσωπο και βασικός ομιλητής είναι ο Ακαδημαϊκός, καθηγητής ελληνικής φιλολογίας και πρόεδρος του Ισπανοελληνικού Μορφωτικού Συνδέσμου κ. Eusebi Ayensa Prat,ο οποιος .εινα ενθερμος οπαδος της Μπαρτσελονα και φιλαθλος του καλου ποδοσφαιρου.

Ο κ. Eusebi Ayensa Prat γεννήθηκε το 1967 στην πόλη Φιγέρες της Καταλονίας. Είναι πτυχιούχος της κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (1989) και διδάκτωρ ρωμανικής φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου (1996). Από το 2006, είναι πρωτοβάθμιος ερευνητής του καταλανικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων της Βαρκελώνης και υπεύθυνος προγράμματος με τίτλο: «Ιστορικές και λογοτεχνικές καταλανο-ελληνικές σχέσεις 14ος – 20ός αι.». Το 2016, εκλέχθηκε πρόεδρος του Ισπανοελληνικού Μορφωτικoύ Συνδέσμου (Associaciόn Cultural Hispano-Helenica) που εδρεύει στη Μαδρίτη.

Για περισσότερο από μία εικοσαετία διδάσκει αρχαία και νέα ελληνικά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Καταλονίας και των Βαλεαρίδων Νήσων και από το 2014 διευθύνει το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου της πόλης Εμπόριον (Museu d’Arqueologia de Catalunya, Empuries), που ίδρυσαν τον 7ο π. Χ. αιώνα οι Φωκαείς άποικοι στην ακτή της Καταλονίας.

Το Μουσείο ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας της αυτόνομης καταλανικής κυβέρνησης και το πρόγραμμα που απευθύνεται σε φοιτητές που διδάσκονται αρχαία και νέα ελληνικά, τιτλοφορείται: «Ο λόγος στον αέρα. Ιστορικά και λογοτεχνικά οδοιπορικά στο Εμπόριο» (La paraula en el vent: Itineraris historico literaris a Empuries).

Θα τραγουδήσουν η Νένα Βενετσιάνου και ο Γιάννης Κούτρας.
Ο Γιώργος Γουρζουλίδης στο πιάνο.
Ποιήματα θα απαγγείλουν η τραγουδίστρια
Νένα Βενετσιάνου και η ποιήτρια Βάσω Κοσμίδου
Συντονίζει ο Νίκος Μάλλιαρης, βετεράνος ποδοσφαιριστής του Εθνικου Αστερα

 

Βιογραφικο EUSEBI AYENSA PRAT
Γεννημένος το 1967 στην πόλη Figueres (Καταλονία – Ισπανία), ο Eusebi Ayensa σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης και το 1996 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα με τη διατριβή του για τις ελληνικές παραλογές. Από το 2015 διευθύνει το Ακαδημαϊκό και Εκπαιδευτικό Τμήμα της αρχαίας ελληνικής αποικίας του Εμπορίου, στην βόρεια Καταλονία. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Γραμμάτων της Βαρκελώνης, της Ακαδημίας Αθηνών και της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 30 βιβλία και 70 άρθρα σε διάφορες γλώσσες για θέματα βυζαντινής και νεοελληνικής ιστορίας και λογοτεχνίας, και έχει μεταφράσει Καβάφη, Σεφέρη και Ρίτσο, μεταξύ άλλων, στα καταλανικά. Από το 2007 έως το 2012 διεύθυνε το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, και το 2016 εξελέγη πρόεδρος του Iσπανο-ελληνικού Μορφωτικού Συνδέσμου (Asociación Cultural Hispano-helénica).