Φίλαθλοι της ισραηλινής Μακάμπι Χάιφα στοχοποιήθηκαν με αντισημιτικά συνθήματα χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια του αγώνα για το Europa Conference League με την Ουνιόν (3-0) στο Βερολίνο, όπως επιβεβαίωσαν σήμερα οι γερμανικές αρχές, καλώντας τις ποδοσφαιρικές ομάδες να αντιδράσουν.

«Απειληθήκαμε στις κερκίδες από οπαδούς της Ουνιόν, μας πετούσαν κουτάκια με μπύρα» καταγγέλλει στο twitter το Φόρουμ Νέων της Γερμανικής-Ισραηλινής Ενωσης Βερολίνου-Πότσνταμ.

Ένας φίλαθλος της Ουνιόν «προσπάθησε να πυρπολήσει μια ισραηλινή σημαία, κάτι το οποίο ευτυχώς αποφεύχθηκε γρήγορα από την αστυνομία» προσθέτει το φόρουμ, στέλνοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του «για το κύμα αλληλεγγύης στο διαδίκτυο και στους οπαδούς της Ουνιόν που έδειξαν αλληλεγγύη μαζί μας στο γήπεδο».

Αυτά τα «αντισημιτικά περιστατικά δείχνουν ότι η εχθρότητα απέναντι στους Εβραίους εξακολουθεί να είναι πολύ διαδεδομένη στο ποδόσφαιρο» ανέφερε ο κυβερνητικός επίτροπος για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, Φέλιξ Κλάιν, στις εφημερίδες.
«Είμαι απογοητευμένος που, αντί για δικαιοσύνη και σεβασμό, το μίσος και η βία προέρχονται από Γερμανούς οπαδούς σε αυτό το μέρος γεμάτο ιστορία» πρόσθεσε στην αναφορά του για το στάδιο, το οποίο χτίστηκε από τους Ναζί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936.
«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλους τους προπονητές των συλλόγων να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο ακόμη περισσότερο από πριν» κατέληξε.

Η Ουνιόν με ανακοίνωσή της καταδίκασε την αντισημιτική επίθεση στους φιλάθλους της Μακάμπι Χάιφα.

«Αυτή η συμπεριφορά είναι ντροπιαστική και απαράδεκτη. Ζητούμε συγγνώμη από τους πληγέντες. Δυστυχώς, ο αντισημιτισμός εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινωνία μας, γι’ αυτό είναι εμφανής και στο γήπεδο. Ωστόσο, δεν θα ανεχτούμε ποτέ διακρίσεις στις τάξεις μας. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να εργαστούμε ακούραστα ενάντια σε αυτό. Υποστηρίζουμε τις αστυνομικές έρευνες με όλες τις διαθέσιμες πηγές πληροφοριών» εξήγησε ο πρόεδρος της Ουνιόν, Ντιρκ Τσίνγκλερ.
«Τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια είναι ο τρόπος μας να σπάσουμε τις προκαταλήψεις μέσω συναντήσεων και επαφών μεταξύ μας. Το χθεσινό παιχνίδι είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού: Περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι ήταν στο γήπεδο σε μια ζεστή ατμόσφαιρα. Πολλοί από εμάς είχαμε καλές συναντήσεις και συνομιλίες με τους καλεσμένους μας από τη Χάιφα και εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων και συλλόγων στο Βερολίνο χθες και ενόψει του αγώνα. Θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, γιατί όσο περισσότερα άτομα προσεγγίζουμε, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να καταπολεμηθεί ο αντισημιτισμός και οι διακρίσεις στην κοινωνία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: DEUTSCHE WELLE