Στη συχνότητα της ΕΡΑΣΠΟΡ φιλοξενήθηκε ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος μιλώντας στον Δημήτρη Μαλισιώβα για το πρόβλημα της επόμενης μέρας των ποδοσφαιριστών ,την προπονητική, το φετινό πρωτάθλημα, την Παναχαϊκή ,το ρόλο του Καρεμπέ, τον Γεωργάτο και τον Ολυμπιακό.

Δημήτρη έχεις δηλώσει ,πως το πιο δύσκολο για τους ποδοσφαιριστές είναι όταν κρεμάνε τα παπούτσια τους

«Δεν το λέω μόνο εγώ ,αλλά η πραγματικότητα που αποτυπώνεται στις έρευνες. Τελειώνοντας οι ποδοφαιριστές μια λαμπερή καριέρα και  στην πιο δημιουργική ηλικία του άντρα,  βρίσκονται οι περισσότεροι από αυτούς χωρίς χρήματα, χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση και χωρίς εκπαιδευτικά εφόδια. Συνήθως βρίσκονται  εγκαταλελειμμένοι  από «φίλους», Έτσι  όσοι ήταν σε μεγάλα κλαμπ με πολλά φώτα και έντονη δημοσιότητα ήταν συνηθισμένοι σε ένα αρκετά ακριβό επίπεδο ζωής για εκείνους και τις οικογένειές τους, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα καινούργια δεδομένα. Άλλωστε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών-μύθων που αναγκάστηκαν να ζητήσουν δανεικά για να βγάλουν το μήνα θα σόκαραν την κοινωνία μας, αν δημοσιοποιούνταν.  Σε όσες  ομάδες βρέθηκα στον πάγκο, δεν σταματώ να λέω στους παίκτες μου να κοιτούν την επόμενη ημέρα για να μη βρεθούν προ απροόπτου».

Δημήτρη,  τα  επίσημα στατιστικά σοκάρουν ,καθώς , σύμφωνα με την Xpro (ευρωπαϊκός οργανισμός που παρέχει υποστήριξη σε πρώην ποδοσφαιριστές), αναφέρουν, πώς το 45% θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιοπορισμού, στα πέντε πρώτα χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του, το 35% θα πάρει διαζύγιο, τον πρώτο χρόνο που θα σταματήσει, το 40% θα καταθέσει αίτηση πτώχευσης, πριν τη πενταετία, το 80% θα διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα, στα επόμενα δέκα χρόνια, και το 90% θα διαπιστώσει πως δεν θα βρει τίποτα άλλο να κάνει, όχι μόνο.

«Δυστυχώς αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα ,όμως το χειρότερο  στατιστικό στοιχείο είναι σύμφωνα  με την DEUTCHE WELLE πως 1 στους 3 πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές πάσχει από  κατάθλιψη, με  κάποιους από αυτούς να έχουν υπάρξει ήδη αυτόχειρες .Επαναλαμβάνω αυτό συμβαίνει στα πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου ,αλλά και στα υπόλοιπα οι δείκτες θα είναι αντιπροσωπευτικοί.

Το ζήτημα είναι σοβαρό  γιατί  υπάρχουν  παραδείγματα ποδοσφαιριστών που ζουν ένα εφιάλτη με το τέλος της καριέρας τους  και  στον ελληνικό χώρο .Γι αυτό τόσο ο ΠΣΑΠ όσο και οι φορείς του ποδοσφαίρου πρέπει να  ενσκύψουν στο πρόβλημα συνδράμοντας με ανάλογες πρωτοβουλίες»

Περνώντας στην επικαιρότητα, που θα σε βρούμε την επόμενη σαιζόν Γράφεται εσχάτως το όνομά σου για την Παναχαϊκή.

«Είναι πολύ τιμητικό το ενδιαφέρον της Παναχαϊκής. Είναι μεγάλη ομάδα σε όλα τα επίπεδα, οπότε είναι πολύ τιμητικό και λόγω της ομάδας και λόγω των ανθρώπων της. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή. Όταν θα υπάρχει κάτι οριστικό θα μαθευτεί».

Πιστεύεις είμαστε στην ώρα μηδέν για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Για να μην τα μηδενίζουμε όλα, νομίζω ήταν ένα καλό πρωτάθλημα το φετινό. Αν δεν υπήρχαν τα θέματα με τα δικαστήρια ,τις αλληλοκαταγγελίες σε διάφορα επίπεδα ,την υπόθεση της  πολυιδιοκτησίας και εσχάτως τον κορωνοϊό, θα έλεγα , πως ναι ήταν το καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών. Αυτό αποτυπώνεται σε πολλούς τομείς, όπως τα γκολ, και τα εισιτήρια. Ήταν εξαιρετικό λοιπόν  το πρωτάθλημα, μέχρι το σημείο της διακοπής. Τώρα απομένει να δούμε, τί θα γίνει και με την αναδιάρθρωση. Πιστεύω πως δεν πρέπει και δεν είναι σωστό  να αλλάξεις ένα μοντέλο. που δείχνει ότι περπατάει καλά με  περισσότερα εισιτήρια, και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον κόσμο, προβαίνοντας σε αλλαγές.  Είμαι της άποψης ότι χρειάζεται καλύτερη μεθοδολογία  απ τους υπεύθυνους ,όσον αφορά το τι θέλουμε και γιατί το θέλουμε. Δεν θα το άγγιζα τόσο γρήγορα αυτό το μοντέλο, γιατί έτσι δημιουργείται η εντύπωση στο κοινό. πως  δεν έχουμε την διάθεση να επενδύσουμε στο νέο αυτό εγχείρημα. Το πρωτάθλημα  λοιπόν πήγε καλά φέτος σε γενικές γραμμές. Ήταν πιο ανταγωνιστικό, είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε πολλούς τομείς ,όπως  περισσότερα γκολ και εισιτήρια. Απ τη ΣΛ2 να συμπληρώσω ,πως  έρχεται κι ο ΠΑΣ  στον οποίο αγωνίστηκα ,μια ιστορική και ποιοτική ομάδα, με  δυνατή έδρα, άρα θα δούμε πιο ανταγωνιστική περιφέρεια. Ας  σκεφτούν όλοι οι υπεύθυνοι λοιπόν την αναδιάρθρωση λίγο περισσότερο, ώστε να μην έχουμε  καταστροφικά αποτελέσματα».

Στην επικαιρότητα από πλευράς προπονητών κυριαρχεί ο ο Γιώργος Δώνης.  Είναι ο καλύτερος Έλληνας προπονητής?

«Ναι το πιστεύω  αυτό ακράδαντα.. Είναι ένας πολύ ικανός προπονητής, και  μου αρέσει το ποδόσφαιρο που παίζουν διαχρονικά  όλες οι   ομάδες του. Νομίζω πάνω στο τελευταίο θέμα που έχει προκύψει στον ΠΑΟ, πως  δικαιούταν έναν ακόμα χρόνο , ώστε  να κλείσει το πλάνο, που είχε καταστρώσει με τον Νίκο Νταμπίζα, γιατί και οι δυο είχαν υπάρξει πολύ πιστοί στο πλάνο το οποίο μεθοδικά είχα καταστρώσει  κάτω από δύσκολες συνθήκες. Νομίζω πώς δεν είχαν παρεκλίνει απ αυτό και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να τους πιστωθεί δε, πως βρήκαν μια ομάδα με μια πολύ μεγάλη τρύπα, κατάφεραν να τη συμμαζέψουν με προγραμματισμό και χωρίς να αφήσουν παράλληλα   γυμνή την ομάδα. Θα έπρεπε πιστεύω ,να επιτραπεί και στους δύο, να κλείσει η τριετία και ακολούθως  να γίνει ο απολογισμός απ τη διοίκηση της ομάδας, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε υπομονή»..

Μπορεί ένας τεχνικός διευθυντής να κάνει την διαφορά σε μια ομάδα; Για παράδειγμα οι Καρεμπέ-Μοντεστό έφεραν στον Ολυμπιακό τον Βαλμπουενά, τον Σεμέδο, Ελ Αραμπί που έκαναν τελικά τη διαφορά  όπως και τον Μαρτίνς .

«Νομίζω πως για να φτιαχτεί μια σπουδαία ομάδα  παίζουν  ρόλο πολλά πρόσωπα και καταστάσεις . Δεν είναι μόνο ο τεχνικός διευθυντής..Πχ  τα νέα παιδιά που έβγαλε ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια και αποκόμισε έσοδα ,όπως  ο Ρέτσος ,ο Τσιμίκας, ο Νικολάου, βγήκαν από τον Γρηγόρη Γεωργάτο, που ήταν Διευθυντής των Ακαδημιών του Ολυμπιακού. Άρα όλοι  οι ρόλοι είναι κομβικοί, όταν μιλάμε για τέτοια μεγέθη ομάδων. Νομίζω  επειδή μιλήσατε για παίκτες που  ήλθαν  οι  νέοι παίκτες θα πώ πως  από μόνοι τους, δεν μπορούν να κάνουν την διαφορά. Πρέπει να λειτουργούν όλα αρμονικά, δηλαδή τεχνικός διευθυντής, προπονητικό τιμ, ποδοσφαιριστές, διοίκηση. Δεν θα ήθελα να  να ξεχωρίσω μόνο έναν άνθρωπο».

Ποιός τερματοφύλακας σου άρεσε φέτος στην Ελλάδα και ποιον θεωρείς εξελίξιμο;

«Στο ελληνικό πρωτάθλημα, πιστεύω πως ο Σα έκανε πάρα πολύ καλή χρονιά, ο Μπάρκας έχει πολύ καλά στοιχεία, ενώ πέρυσι ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης έκανε εξαιρετική χρονιά».

Είναι στην μοίρα σου να βρεθείς κάποια μέρα προπονητής στον Ολυμπιακό ή δεν σε απασχολεί;

«Μην το προσδιορίσουμε αυτό για κάποια συγκεκριμένη ομάδα επειδή έπαιξα πολλά χρόνια. Το προπονητικό μου σκεπτικό επ αυτού είναι ,ότι ο καθένας εκεί που είναι να φτάσει, θα φτάσει».

Μπατάκης σε Έλε: Θα προπονήσεις τον Ολυμπιακό

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του Δημήτρη Ελευθερόπουλου στον Δημήτρη, Μαλισιώβα, παρενέβη ο διευθυντής σχολών προπονητικής UEFA της ΕΠΟ,  Τέλης Μπατάκης.Ο έμπειρος τεχνοκράτης  της προπονητικής αναφέρθηκε στον Έλληνα προπονητή με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια, τα οποία αφορούσαν τόσο τον προπονητή Ελευθερόπουλο, όσο και τον άνθρωπο. Μάλιστα τον χαρακτήρισε αδικημένο, ενώ τον παρότρυνε να προπονήσει την Παναχαϊκή, αφού φαίνεται πως βρίσκεται στο στόχαστρό της. Αποκάλυψε δε, και μία ιστορία από το πρόσφατο παρελθόν  στη Νιόν της Ελβετίας έδρα της ΟΥΕΦΑ. Εκεί  βρέθηκαν πριν μερικά χρόνια στο πλαίσιο επιμόρφωσης νέων προπονητών Ελευθερόπουλος , και Δέλλας, πριν από έναν αγώνα μεταξύ της Ατλέντικο Μαδρίτης και Γιουβέντους.

Οι δύο Έλληνες σχεδίασαν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε η Ατλέτικο να χτυπήσει την άμυνα της  Γιούβε. Παρουσίασαν λοιπόν το σχέδιο τους και στον αγώνα, βγήκε ακριβώς  το πλάνο  στο γκολ των ροχιμπλάνκος.  Την επόμενη μέρα, όπως είπε ο αναμορφωτής των Σχολών Προπονητικής στην Ελλάδα ,οι ομοσπονδίες της Γερμανίας, Αυστρίας, Ουκρανίας και της Ιρλανδίας που βρίσκονταν επίσης εκεί, τους χειροκρότησαν, δείγμα του ότι είχαν τα φόντα να εξελιχθούν σε σπουδαίους προπονητές. Τέλος ο κύριος Μπατάκης ύστερα από σχετική ερώτηση, εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος θα προπονήσει τον Ολυμπιακό στο μέλλον, αφού ακόμα είναι μικρός σε ηλικία, με τον Δημήτρη να μην σχολιάζει αλλά  να εκφράζει τον θαυμασμό του και τις ευχαριστίες του για τα όσα κέρδισε από τον ίδιο και  συνολικά από τις σχολές προπονητών ΟΥΕΦΑ της ΕΠΟ.

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΑΣΠΟΡ