Oλοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ η οποία έβγαλε ουσιαστικά και είδηση, καθώς ο πρόεδρος Βαγγέλης Γραμμένος υπεραμύνθηκε των επιλογών του προπονητή της εθνικής ομάδας Άγγελου Αναστασιάδη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πήγαμε καλά στα δύο πρώτα παιχνίδια και δεν πήγαμε καλά στα επόμενα δύο. Δεν μπορούμε να κάνουμε δύο άσχημα παιχνίδια;»

Στη δευτερολογία του, ο κ. Γραμμένος απάντησε επίσης στις ερωτήσεις και στην κριτική που δέχθηκε. «Υπάρχουν άναρθρες κραυγές για τις εντυπώσεις. Δεν με αγγίζουν καθόλου. Εγώ όταν μιλάω δεν υποκρίνομαι. Είμαι αυτό που βλέπετε και σε όποιον αρέσει», είπε.

Ο Μακεδόνας παράγοντας εστίασε με τη σειρά του στο θέμα της βίας αλλά και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως το VAR, τη νέα μορφή του Κυπέλλου Ελλάδας και τους «στημένους» αγώνες.

«Είναι γεγονός ότι η βία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού αθλητισμού. Δεν στάθηκε δυνατό να αποτρέψουμε κάποια φαινόμενα, νομίζω όμως πως έγινε κατανοητό ότι αυτά τα δυσφημιστικά φαινόμενα έχουν μειωθεί και αυτό δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», υπογράμμισε.

Και συνέχισε με αναφορά στη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων: «Μια τέτοια μάχη δεν την κερδίζεις μόνο με πειθαρχικές ποινές. Χρειάζεσαι την εγρήγορση της πολιτείας, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη. Δεν μπορεί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο να βλέπουμε ένα άλλο ποδόσφαιρο και σε εμάς να δημιουργούνται ζητήματα που προσβάλουν το άθλημα».

Για τους χειραγωγημένους αγώνες, υπογράμμισε ότι «η καταπολέμηση του φαινομένου δεν αφορά μόνο τη γνωστοποίηση των ύποπτων αγώνων αλλά προϋποθέτει και μια δράση μέσα από συνεργασία με πολιτεία. Έχουμε στρατηγικό πλάνο, έχουμε την έγκριση από την UEFA και περιμένουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες από την ελληνική πολιτεία».
Ωε προς το VAR, είπε ότι «η ΕΠΟ έχει ολοκληρώσει την αποστολή της, έχει υπογραφεί η σύμβαση με ανάδοχο. Μένει μόνο η αναβάθμιση τεχνικών υποδομών».

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ανέφερε ότι «εκπληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα της FIFA από το 2018. Σύντομα θα μπορούμε να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα του στρατηγικού πλάνου της ΕΠΟ».

Για τις αλλαγές στους κανονισμούς είπε πως κινούνται «στη σωστή κατεύθυνση. Αντίστοιχα βήματα έχουν γίνει και στον κανονισμό αδειοδότησης. Η συνεργασία της ΕΠΟ με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι σε πολύ καλό επίπεδο».

Αναφερόμενος στη νέα μορφή του Κυπέλλου Ελλάδας, ο κ. Γραμμένος εκτιμά ότι «το ενδιαφέρον του κόσμου θα είναι πιο έντονο, ενώ το οικονομικό περιβάλλον θα δώσει ευκαιρίες ανάπτυξης».

Αναφορικά με την Εθνική ομάδα, ουσιαστικά υπερασπίστηκε τον Άγγελο Αναστασιάδη και δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχεια: «Έχει παίξει τέσσερις αγώνες (σ.σ. στα προκριματικά του Euro 2020), πήγε καλά στους δύο πρώτους και δεν πήγε καλά στους άλλους δύο. Δεν μπορεί η Εθνική ομάδα να κάνει άσχημα παιχνίδια; Για μια εβδομάδα υπήρξε κακή εμφάνιση και κακή επικοινωνία. Η Εθνική δεν χάνεται, θα γίνει αυτό που πρέπει».

Για τον τελικό του Κυπέλλου, παραδέχθηκε ότι «η εικόνα ήταν άσχημη έως τραγική. Έχει ξανασυμβεί. Η ΕΠΟ με ξεκάθαρη θέση και βούληση ήθελε τελικό με κόσμο και επιμέναμε. Θα μπορούσαμε όμως να πάρουμε την ευθύνη, όταν δεν μπορεί η Πολιτεία και η Αστυνομία να εγγυηθεί;».

Όσο για την παρουσία της Επιτροπής Παρακολούθησης, υπογράμμισε: «Προτείνω σε όσους κάνουν κριτική να αναζητήσουν στο πρόσφατο παρελθόν τους λόγους για τους οποίους υπήρξε η ξένη παρέμβαση. Πηγαίνετε λίγο πίσω, μην ξεχνάτε τι έγινε στο παρελθόν και θα καταλάβετε».

* Ο οικονομικός απολογισμός της ΕΠΟ ψηφίστηκε με 59 «ναι», 3 «όχι» κι ένα «παρών». Κατά ψήφισαν οι ΠΑΕ Ολυμπιακός, ΑΕΛ και η ΕΠΣ Πειραιά, ενώ «παρούσα» δήλωσε η ΕΠΣ Λασιθίου. Απόντες από τη διαδικασία ήταν οι ΠΑΕ Άρης, Λαμία, ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Πανιώνιος καθώς και η ΕΠΣ Ηλείας.

Αμοιβόμενη στο εξής η θέση του Προέδρου

Αμειβόμενη θα είναι εφεξής η θέση του προέδρου στην ΕΠΟ, όπως αποφάσισε η πλειοψηφία της σημερινής (28/6) Γενικής Συνέλευσης. Συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Γραμμένος θα λαμβάνει 5.000 (καθαρά) μηνιαίως, καθώς η σχετική πρόταση έλαβε 53 ψήφους υπέρ, 4 κατά (Ολυμπιακός, ΑΕΛ, ΕΠΣ Πειραιά & Λακωνίας) και μία «λευκή» (ΕΠΣ Αχαΐας). Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πολλές ΠΑΕ είχαν ήδη αποχωρήσει από τη Γ.Σ. εκείνη την ώρα και δεν μετείχαν στην ψηφοφορία.

Κάποιοι ζήτησαν τη μεγαλύτερη προβλεπόμενη αμοιβή για τη θέση του προέδρου (15.000 ευρώ), με επιχείρημα πως υπάρχουν υπάλληλοι στην Ομοσπονδία που λαμβάνουν περισσότερα χρήματα. Όπως ειπώθηκε, πάντως, το κόστος της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Ομοσπονδίας θα μειωθεί. Ο εκ των «αντιρρησιών», Τάκης Καρράς (πρόεδρος ΕΠΣ Λακωνίας), πρόταξε ως επιχείρημα για την αρνητική ψήφο του πως όταν υπηρετείς το κάνεις ανιδιοτελώς, αφού γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι η θέση είναι τιμητική και δεν υπάρχει αμοιβή.

Υπερψηφίστηκε ο διοικητικός απολογισμός

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία ο διοικητικός απολογισμός της ΕΠΟ, στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης.
Συγκεκριμένα, ο απολογισμός έλαβε 56 ψήφους υπέρ, 5 κατά και μια «παρών». Τα «όχι» προήλθαν από τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ευβοίας, Πειραιά, Κέρκυρας και τις ΠΑΕ Ολυμπιακός, ΑΕΛ, «παρούσα» ψήφισε η ΕΠΣ Λακωνίας και απούσες ήταν οι ΕΠΣ Ηλείας, Θεσπρωτίας και οι ΠΑΕ Άρης, Λαμία, ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Πανιώνιος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI