Στη Διάσκεψη των γενικών γραμματέων Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διεξάγεται σήμερα και αύριο (22-23/9) στο Μπλεντ της Σλοβενίας, παρευρίσκεται ο Γιώργος Μαυρωτάς, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Αθλητισμού και στην παρέμβασή του, ο κ. Μαυρωτάς τόνισε ότι «ενώ στο παρελθόν ο αθλητισμός μπορεί να ήταν εργαλείο υπεροχής, τώρα πλέον είναι εργαλείο ένταξης, συμμετοχής, εξάλειψης των ανισοτήτων, ανοχής, σεβασμού, αλληλεγγύης και ακεραιότητας». Επίσης, ανέφερε ότι «η πυραμιδική δομή του αθλητισμού που έχουμε στο Ευρωπαϊκό Μοντέλο Αθλητισμού είναι απαραίτητη, καθότι αθλητισμός και πρωταθλητισμός είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο. Το σύστημα ανόδου και υποβιβασμού στα ανοικτά πρωταθλήματα δημιουργεί κίνητρα». Όπως είπε «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε πολύ δύσπιστοι με τα κλειστά πρωταθλήματα, τα οποία είναι κυρίως επιχειρηματικά προσανατολισμένα, αποκλίνοντας από το ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού».

Στην τοποθέτησή του, ο γ.γ.Α. αναφέρθηκε εκτενώς στη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, ως μία από τις κυριότερες απειλές στον αθλητισμό, κάνοντας ειδική μνεία στη Σύμβαση Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης, της μόνης νομικά δεσμευτικής σύμβασης διεθνώς.

Στο πλαίσιο της εισήγησής του και με την ιδιότητα του προέδρου της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Σύμβαση Macolin, ο κ. Μαυρωτάς προέτρεψε τους εταίρους του από τις άλλες χώρες να επιταχύνουν τις διαδικασίες κύρωσης της Σύμβασης, έτσι ώστε να διασφαλισθεί πιο αποτελεσματική συνεργασία και συντονισμός σε διεθνές επίπεδο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ευρώπη πρέπει να ηγηθεί αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας για ανόθευτο αθλητισμό».

Στην τοποθέτησή του για τη δια βίου φυσική δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνεται ως θέμα συζήτησης στη Διάσκεψη των γ.γ. υπό την Προεδρία της Σλοβενίας, ο κ. Μαυρωτάς τόνισε ότι «η άσκηση πρέπει να λογίζεται ως «φάρμακο» και πέρα των άλλων θα πρέπει να θεσμοθετηθούν, μέσω των εθνικών και διεθνών ομοσπονδιών, διοργανώσεις βετεράνων σε όλα τα αθλήματα, δίνοντας κίνητρο για άσκηση και συμμετοχή ακόμα και μετά την αγωνιστική καριέρα». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ο πρωταθλητισμός μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης, ο αθλητισμός όμως όχι».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ