Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης, παραχώρησε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία» ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Αναφέρθηκε στο νέο αθλητικό Νομοσχέδιο, στις επικείμενες εκλογές της ΕΠΟ, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την ελληνική δικαιοσύνη, τη διαιτησία, αλλά και για τη βία στα γήπεδα.

Ειδικότερα, ο κ Βασιλειάδης, μίλησε διεξοδικά, μεταξύ άλλων:

Για τη διαιτησία:

«Ας μη γελιόμαστε. Πρέπει να σπάσει ο κύκλος της σχέσης παραγόντων- διαιτητών. Η διαιτησία είναι τεράστιο πρόβλημα. Δεν μπορούμε ούτε να μένουμε άφωνοι ούτε άπραγοι. Και σε αυτό το κομμάτι βάλαμε τη FIFA και την UEFA στις συζητήσεις. Πετύχαμε να χρησιμοποιηθεί στο πρωτάθλημά μας η χρήση βίντεο. Μπορεί να ξενερώνει λίγο η εικόνα, αλλά θα δούμε ένα πρωτάθλημα που θα παίζεται επί ίσοις όροις. Η διαιτησία πρέπει να αυτονομηθεί. Πρότασή μας είναι, και πιστεύω ότι το θέλουν και η ΕΠΟ αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί, να έρθουν ξένοι αρχιδιαιτητές που θα κάνουν ανενόχλητοι και χωρίς πιέσεις τη δουλειά τους».

Για τη Δικαιοσύνη:

«Νομίζω ότι οι τακτικοί δικαστές έκαναν πολύ καλή δουλειά. Για πρώτη φορά τιμωρήθηκαν όλοι, και μάλιστα αυστηρά. Οι δικαστές κάνουν ό,τι λέει ο νόμος, οι τακτικοί δικαστές είναι κατάκτηση. Απέναντι στους τακτικούς δικαστές έχουμε το παρελθόν και ξέρουμε όλοι τι γινόταν».

Για τη βία:

«Ας παραδεχτούμε ότι η βία δεν είναι αθλητική. Είναι κοινωνικό φαινόμενο που πηγάζει από την ανεργία στους νέους, αλλά και από την έλλειψη ισονομίας σε αρκετούς τομείς της ζωής. Είναι δύσκολο, λοιπόν, να το εξαφανίσεις, αλλά σίγουρα μπορείς να το περιορίσεις. Θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο στο συγκεκριμένο θέμα. Θα πρέπει να ορίσουμε πού ξεκινάει η δικαιοδοσία του καθενός και ποιες είναι οι ευθύνες τους. Το ξέφραγο αμπέλι θα τελειώσει και κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του. Βέβαια, για να σταματήσει η βία πρέπει να σταματήσουν και οι επιχειρηματικές κοκορομαχίες που προκαλούν».

Για τις εκλογές στην ΕΠΟ:

«Είμαστε μπροστά σε μια ξεκάθαρη κατάσταση. Τόσα χρόνια και κάθε φορά που το ελληνικό κράτος προσπαθούσε να επιβάλει τη νομιμότητα, την εφαρμογή των ελληνικών νόμων δηλαδή, έβρισκε… πόρτα με την πρόφαση του αυτοδιοίκητου και τη μη παρέμβαση ή την εσφαλμένη παρέμβαση εκ μέρους της FIFA και της UEFA. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία με τη FIFA και την UEFA. Έρχεται ένα αναθεωρημένο καταστατικό που είναι έργο της προσωρινής διοικούσας επιτροπής και κυρίως της FIFA και της UEFA. Εφόσον αυτό αναγνωριστεί και πλέον υπάρχει ένα καταστατικό με το οποίο η ποδοσφαιρική ομοσπονδία λειτουργεί σε καθεστώς νομιμότητας, με διαφάνεια, με όρους χρηστής διοίκησης και ορθής διακυβέρνησης, τότε προφανώς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα, να λειτουργήσει κανονικά η ομοσπονδία, να γίνουν εκλογές και να προχωρήσουμε στην κανονικότητα. Στόχος, λοιπόν, να υπάρχουν κανόνες, να υπάρχει διαφάνεια και να δούμε και μια άλλη εικόνα».

Για το νέο αθλητικό Νομοσχέδιο:

«Δεν καμωνόμαστε ότι ανακαλύψαμε την Αμερική ή ότι λύνουμε το σύνολο των ζητημάτων, αλλά είναι μικρές παρεμβάσεις οι οποίες όλοι αναγνώρισαν πως έχουν θετική κατεύθυνση και αυτό φάνηκε και μετά στην ψηφοφορία, έστω κι αν ακολουθήθηκε μια πάγια αντιπολιτευτική τακτική. Σαφέστατα, η πιο σημαντική διάταξη είναι το ζήτημα της αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων. Είναι ντροπή να δίνουμε για 13 χρόνια συνεχώς παρατάσεις».

Για την «εποπτεία» στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά τις εκλογές στην ΕΠΟ:

«Θα είναι μία επιτροπή που θα ελέγχει ότι θα τηρούνται οι νόμοι. Για να είμαι ειλικρινής, όχι μόνο το επικροτώ, αλλά το πρότεινα κιόλας. Δεν θα είναι μπαμπούλας, θα είναι μία δικλίδα ασφαλείας ότι τηρούνται οι νόμοι και εφαρμόζονται απέναντι σε όλους και όχι κατά το δοκούν. Μέχρι να καταλάβουν οι «μεγάλοι παίκτες» ότι είμαστε στο σημείο μηδέν και το ποδόσφαιρο δεν έχει μέλλον χωρίς διαφάνεια και ισονομία».

Για τη φερόμενη ως «εγκληματική οργάνωση»:

«Αυτά είναι θέματα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Για να μην είμαστε άδικοι, έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες και από τον Παρασκευόπουλο στην αρχή και τώρα από τον Κοντονή. Όλοι, λοιπόν, περιμένουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, που είναι σεβαστές».

Για την κατάσταση με τους «μεγάλους» του ελληνικού ποδοσφαίρου:

«Όσο οι μεγάλοι είναι στο απυρόβλητο και δεν νιώθουν την ανάσα της Δικαιοσύνης, δυστυχώς αυτά θα συμβαίνουν και θα διαιωνίζεται μια αρρωστημένη κατάσταση. Αυτή η ασυλία θα αλλάξει. Νομίζω ότι μετά τις ποινές στο Κύπελλο Ελλάδος από τους δικαστές όλοι κατάλαβαν ότι δεν παίζουμε. Στόχος μας, η κάθαρση, η διαφάνεια και η Δικαιοσύνη. Αυτό το τρίπτυχο είναι αταλάντευτο. Πάντως, δεν κρύβω ότι είμαι απογοητευμένος από τους παράγοντες. Ειδικά από τους επιχειρηματίες, που λειτουργούν οπαδικά και μόνο. Η λύση είναι ο νόμος. Κάθε πράξη έχει και συνέπεια. Πάνω σε αυτό θα βασίσουμε την πολιτική μας».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ