Στην ΕΡΑσπορ και στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ» με τον Σήφη Βοτζάκη, μίλησε ο παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας Νίκος Σαργκάνης.

Το «Φάντομ» των ελληνικών γηπέδων κατέθεσε την άποψή του για τους Έλληνες τερματοφύλακες και αναφέρθηκε στον Αλέξανδρο Πασχαλάκη, που παρότι εντυπωσιάζει δεν κλήθηκε στην Εθνική ομάδα από τον Μίχαελ Σκίμπε.

-Για τον τερματοφύλακα του ΠΑΣ Γιάννινα Αλέξανδρο Πασχαλάκη:

«Δεν πρέπει να απογοητεύεται. Έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Να δουλέψει και να βελτιώνεται συνεχώς. Να πεισμώσει και να προσπαθήσει περισσότερο. Θα έρθει η στιγμή, να διεκδικήσει μία θέση στην Εθνική ομάδα. Υπομονή και διάρκεια χρειάζεται».

-Για την…υπομονή, που αποτελεί χάρισμα για κάθε τερματοφύλακα:

«Και ο Κωνσταντίνου περίμενε αρκετά χρόνια πίσω από τον Οικονομόπουλο. Το ίδιο και ο Νικοπολίδης με τον Βάντσικ. Όταν είσαι καλός, θα έρθει και η σειρά σου. Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο σχολείο για έναν τερματοφύλακα, είναι όταν βρίσκεται στον πάγκο και δεν αγωνίζεται βασικός. Όταν περιμένει τη σειρά του για να δείξει την αξία του. Εγώ για παράδειγμα μία περίοδο δεν ένοιωθα καλά και ζήτησα από τον τότε προπονητή μου τον Σενέκοβιτς, να μην με ξεκινήσει βασικό, έτσι ώστε να προσπαθήσω να βρω τον εαυτό μου. Όπως και έγινε».

-Για τη νέα γενιά των Ελλήνων γκολκίπερ:

«Έχουμε αρκετούς καλούς τερματοφύλακες. Όχι μεγάλους, αλλά αρκετά αξιόλογους. Η διάρκεια κάνει τη διαφορά στη θέση αυτή. Το πρόβλημα αυτό, μπορεί να το αντιληφθεί κανείς στα νέα παιδιά που αγωνίζονται στη Σούπερ Λιγκ. Πολλοί είναι αρκετά ποιοτικοί, δίχως όμως να έχουν διάρκεια, με αποτέλεσμα να δημιουργούν την αμφισβήτηση στους προπονητές τους, όσον αφορά την επιλογή τους στην αρχική ενδεκάδα. Για να διακριθούν αυτά τα νέα παιδιά, πρέπει να αποδεικνύουν στους προπονητές τους, ότι μπορούν να αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο».

-Για την… μετά Νικοπολίδη εποχή:

«Τα παιδιά που είναι στην Εθνική ομάδα έχουν αποδείξει την αξία τους. Κάνουν καλή δουλειά. Ο Καρνέζης έχει σταθερά καλή παρουσία στο Καμπιονάτο. Ο Καπίνο και ο Γλύκος έχουν σημαντικό ρόλο  στον Ολυμπιακό και στον ΠΑΟΚ. Ο Κυριακίδης είναι πολύ καλός την τελευταία διετία. Μεγάλη εντύπωση μου έχουν προκαλέσει ο Βλαχοδήμος του Παναθηναϊκού και ο Πασχαλάκης του ΠΑΣ Γιάννινα. Υπερασπίζονται άψογα τις εστίες τους και εμπνέουν εμπιστοσύνη στον προπονητή τους».

-Για τα μικρά παιδιά που επιλέγουν τη θέση του τερματοφύλακα:

«Τα περισσότερα παιδιά όταν ξεκινούν το ποδόσφαιρο, δεν επιλέγουν οι ίδιοι τη θέση του τερματοφύλακα. Συνήθως τους παρακινούν οι γονείς τους, γιατι θεωρούν ότι αυτή είναι μία εύκολη θέση για οποιονδήποτε. Δεν είναι έτσι όμως. Αυτή η θέση έχει δυσκολέψει τόσο πολύ, που οι απαιτήσεις πλέον είναι πολύ μεγάλες. Θα πρέπει ένας τερματοφύλακας αρχικά, να ξέρει να αγωνίζεται εξίσου καλά με τη μπάλα στα χέρια, αλλά και στα πόδια».

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ