Στην ΕΡΑσπορ και στην εκπομπή «Πρώτη Σελίδα» με τον Σήφη Βοτζάκη μίλησε ο Ντανιέλ Μπατίστα. Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα και αγωνίστηκε στην Εθνική Ελλάδας το 1994, αναφέρθηκε στον Κάρλος Ζέκα που μετά τη σημερινή ορκωμοσία του, έχει τεθεί στη διάθεση του Μίχαελ Σκίμπε.

Μεταξύ άλλων είπε:

-Για την ελληνοποίηση του Κάρλος Ζέκα:

«Ο Κάρλος είναι ξεχωριστός χαρακτήρας. Πρόκειται για αθόρυβο ποδοσφαιριστή που κάνει πολύ καλή δουλειά στο κέντρο του γηπέδου. Είναι πολυεργαλείο, καθώς έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί σε πολλές θέσεις. Πάντα ένας καλός ποδοσφαιριστής είναι καλοδεχούμενος στην Εθνική ομάδα. Ειδικά σε μία περίοδο που η Ελλάδα δε διαθέτει πολλούς ποιοτικούς παίκτες που αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή».

-Για τη συμμετοχή του στην Εθνική Ελλάδας το 1994:

«Ήταν τιμή και χαρά για μένα, να αγωνιστώ για την Ελλάδα. Δεν είχα παίξει ως τότε σε κάποια Εθνική ομάδα. Ούτε και για την πατρίδα μου, το Πράσινο Ακρωτήρι. Φόρεσα τα γαλανόλευκα μετά την τελική φάση του Μουντιάλ το 1994. Ήταν μία σπουδαία εμπειρία».

-Για τη διαδικασία ελληνοποίησής του:

«Τη διαδικασία για την ελληνοποίησή μου την ξεκίνησε η ομάδα που αγωνιζόμουν τότε. Είχα συμπληρώσει οκτώ χρόνια στην Ελλάδα και ο Ολυμπιακός μου πρότεινε να πάρω την ελληνική υπηκοότητα για να μην καταλαμβάνω θέση ξένου στην ομάδα. Και η δική μου επιθυμία ήταν να γίνω Έλληνας. Ένιωθα γενικά αποδεκτός από τον φίλαθλο κόσμο. Αυτό αρχικά έγινε για να αγωνίζομαι ως Έλληνας στον Ολυμπιακό, αλλά γρήγορα ήρθε και το κάλεσμα από την Εθνική ομάδα».

-Για το πως αντιμετώπισαν οι Έλληνες την παρουσία του στην Εθνική ομάδα:

«Εκείνη την εποχή είχε γίνει ένα γκάλοπ σχετικά με την ελληνοποίησή μου και όλοι την είχαν αποδεχθεί χωρίς αντιδράσεις. Ο κόσμος φαινόταν ότι με αγαπούσε και με ήθελε στην Εθνική. Και οι συνάδερφοί μου στην ομάδα ήταν φιλικοί μαζί μου από την πρώτη στιγμή. Δεν είχε προκύψει κάποιο άσχημο περιστατικό. Ένιωθα και νιώθω πατρίδα μου την Ελλάδα. Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί και άλλους ποδοσφαιριστές με αυτό τον τρόπο, όπως τον Τζόρτζεβιτς πριν αγωνιστεί στη Σερβία. Ήταν τεράστιος παίχτης. Οι Γερμανοί ακολουθούν αυτή τη μέθοδο και τους έχει κάνει μια από τις κορυφαίες ομάδες στον κόσμο».

 Ο Ντανιέλ Μπατίστα αγωνίστηκε στον Εθνικό (1986-1989), στην ΑΕΚ (1989-1992 & 1995-1999), στον Ολυμπιακό (1992-1995) και στον Άρη (1999-2001). Στην Εθνική Ελλάδας είχε 14 συμμετοχές και δύο γκολ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΤΣΟΒΙΤΗΣ