Στην ΕΡΑσπορ και στην εκπομπή «Η ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ» με το Σήφη Βοτζάκη, μίλησε ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και της εθνικής ομάδας Γιώτης Τσαλουχίδης. Αναφέρθηκε στο «Champions League» και τον επικείμενο αγώνα του Ολυμπιακού με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας αλλά μίλησε και για την εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης ανδρών.

Μεταξύ άλλων είπε:

-Για την πρεμιέρα του Champions League:

«Το Champions League είναι ο μεγαλύτερος θεσμός, μεγάλο το πρεστίζ για την κάθε ομάδα που συμμετέχει, και συμμετέχουν οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές, είναι ένας θεσμός ο οποίος δίνει το ανάλογο πρεστίζ και στο ίδιο το άθλημα».

-Για το αν είναι εύκολο το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας:

 «Έχουμε μια σειρά παιχνιδιών με σημαντικότερο για την Ελλάδα του Ολυμπιακού με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, είναι ένα παιχνίδι δύσκολο όπως όλα τα παιχνίδια, αλλά σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει κανένα παιχνίδι εύκολο, όλα τα παιχνίδια έχουν τη δυσκολία τους. Έχουμε δει ότι και το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και μπορείς να πάθεις ζημιά από οποιονδήποτε αντίπαλο. Πρέπει να κοιτάξεις τη δικιά σου ομάδα, την απόδοση της ομάδας σου και από ‘κει και πέρα να μπορέσεις να κατακτήσεις τους τρεις πόντους. Δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε δύσκολο, αυτός ο φετινός Ολυμπιακός έχει ενισχυθεί πάρα πολύ, έχει αυξήσει τις προσδοκίες των φιλάθλων του, έχει κάνει ριζικές αλλαγές, πολλές προσθήκες καλών παικτών και έχουμε δει ότι η ομάδα είναι σε καλό επίπεδο, άσχετα με το παιχνίδι του πρωταθλήματος που είναι άλλο παιχνίδι αυτό, δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης».

-Για το αν αποτελεί μειονέκτημα για μια ομάδα να βάζει πολλούς νέους παίκτες στο ρόστερ της μέχρι να βρει τη «χημεία» της:

 «Όταν υπάρχει η ποιότητα, υπάρχει και η γρήγορη προσαρμογή. Νομίζω ότι η ποιότητα αυτών των παικτών που ήρθαν είναι τέτοια που έχουν αυτό το στοιχείο, την εύκολη προσαρμογή γιατί υπάρχει καλό επίπεδο. Από ‘κει και πέρα σίγουρα υπάρχουν και κάποια σημεία που θέλουν βελτίωση, όσον αφορά στο αμυντικό κομμάτι, βλέπουμε ότι η ομάδα δέχεται γκολ σε όλα τα παιχνίδια και τα ευρωπαϊκά ιδιαίτερα που είναι κάτι ξεχωριστό».

-Για το αν έχει λύση η ομάδα του Ολυμπιακού στο αμυντικό της πρόβλημα:

 «Το αμυντικό είναι θέμα λειτουργίας όλης της ομάδας, δεν είναι μόνο των αμυντικών και του ότι η ομάδα δεν έχει πάρει ένα μεγάλο στόπερ. Νομίζω ότι η αμυντική λειτουργία ξεκινάει από μπροστά και φτάνει στους πίσω παίκτες, αλλά πολύ μεγάλο σημαντικό παίζουν – όπως θα παίξουν και απόψε – τα αμυντικά χαφ που έχεις μπροστά από τους αμυντικούς σου, παίζουν μεγάλο ρόλο να κουμπώνουν και να μη βρίσκουν διάδρομο οι αντίπαλοι. Για μένα το α και το ω σε μια ομάδα δεν είναι μόνο η ικανότητα των αμυντικών, είναι και η ικανότητα των χαφ, των κεντρικών χαφ. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις εκεί παίκτες οι οποίοι να κοντράρουν και να πιέσουν, δηλαδή ο Ολυμπιακός πρέπει απόψε να πιέσει εκεί στο χώρο του κέντρου ούτως ώστε να μην υπάρχουν αμυντικά προβλήματα. Εκεί θα δοθεί το μεγάλο βάρος, πιστεύω ότι θα κάνει φάσεις για γκολ ο Ολυμπιακός γιατί έχει τη δυνατότητα, την ευχέρεια στο σκοράρισμα, αλλά θέλει και προσοχή πίσω ούτως ώστε να μη δεχτεί κάποιο τέρμα».

-Για την παρουσία του κόσμου και τη βοήθεια του ως ο «12ος παίκτης»:

«Σίγουρα ο κόσμος βοήθησε και βοηθά πάντα την ομάδα, είναι κοντά στην ομάδα και στην προκριματική φάση είδαμε πόσο κοντά ήταν και βοήθησε στην πρόκριση της ομάδας».

-Για τον ανταγωνισμό με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας για την πιθανή κατάληψη της 3ης θέσης και την πρόκριση στο Europa League:

«Όταν έγινε η κλήρωση, είπαμε ότι τα φαβορί είναι Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους. Κι όταν ξεκινάς το πρώτο παιχνίδι στην έδρα σου με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, αυτό που κοιτάς είναι, πρώτο να μη χάσεις, αυτό είναι το βασικότερο και το δεύτερο είναι να κερδίσεις. Γιατί πάντα λες ότι επειδή τα φαβορί είναι άλλα, τουλάχιστον να είμαι στο Europa League και να κερδίσω την ομάδα που είναι ο βασικός μου αντίπαλος. Άσχετα με τη σημασία των αγώνων που είναι μετά, γιατί υπάρχουν κι άλλα παιχνίδια, κατά έναν τρόπο εξασφαλίζεις με τη νίκη αυτή την πρόκριση στο Europa League και πάντα κοιτάς το κάτι παραπάνω που πάντα υπάρχει μες στις φιλοδοξίες και το απρόβλεπτο στο ποδόσφαιρο, δεν παίζουν ρόλο τα ονόματα. Εγώ τον Ολυμπιακό δεν τον φοβάμαι ούτε με τη Γιουβέντους, ούτε με την Μπαρτσελόνα, χωρίς βέβαια υπέρμετρη αισιοδοξία, αλλά σε αυτά τα παιχνίδια οι παίκτες είναι πιο σφιχτοί, πιο δεμένοι, πιο πολλοί υπολογίζουν τον αντίπαλο, προστατεύουν πιο πολύ την ομάδα γιατί δίνουν όλοι τον καλύτερο τους εαυτό. Είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι επειδή είναι το πρώτο παιχνίδι και πάντα τα πρώτα παιχνίδια είναι και λίγο περίεργα. Αυτό πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός, έχει την ταχύτητα και τη δύναμη να πάρει τους τρεις πόντους. Θα εξαρτηθεί από τον ίδιο, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας είναι ταχύτατη ομάδα και πολύ γρήγορη στις αντεπιθέσεις, πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός παρά πολύ να μην έχει κάποιο πρόβλημα».

-Για το αν μπορούν οι πολύ καλοί μεσοεπιθετικοί παίκτες της Σπόρτινγκ Λισαβόνας να κάνουν ζημιά στον Ολυμπιακό:

«Σίγουρα, και αυτό που πρόσεξα από όλα τα παιχνίδια, και τα ευρωπαϊκά και στο πρωτάθλημα, τα χαφ του Ολυμπιακού είναι μαλακά, πρέπει ο Ολυμπιακός να γίνει πιο σκληρός, να πάει πιο πολύ στην πίεση και να είναι πιο αποτελεσματικοί οι παίκτες στα μαρκαρίσματα, είναι γλυκός στο παιχνίδι του. Όπως βλέπετε η Ρεάλ, έχει τον Κασεμίρο που κάνει δουλειά για όλους, έναν τέτοιο παίκτη στα χαφ ο Ολυμπιακός θα τον χρειαζόταν για να πιέσει. Κάνει πολύ σημαντική δουλειά και σκοράρει κι όλας, όχι απλά κόβει και μάχεται. Τον έφερα ως παράδειγμα για την πίεση που πρέπει να ασκεί ένας χαφ και να καλύπτει χιλιόμετρα, αυτό που λέμε να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά. Αυτή τη στιγμή για μένα δεν υπάρχει στον Ολυμπιακό τέτοιος παίκτης να παίξει αυτό το ρόλο».

-Για το αν ο Οφόε είναι ο καθαρός ανασταλτικός μέσος που χρειάζεται ο Ολυμπιακός:

«Ο Οφόε είναι για μένα η καλύτερη μεταγραφή που έχει κάνει ο Ολυμπιακός, είναι ένας πλήρης παίκτης, είναι παίκτης ο οποίος θα τον ήθελε κάθε προπονητής, γιατί τον είδα πως καλύπτει την μπάλα, πως αλλάζει πλευρά, έχει εκτόπισμα, έχει καλή πάσα, έχει το γκολ, ακριβώς το αντίθετο σε σχέση όμως με τον Οφόε στα χαφ το δεύτερο. Πιο σκληρό, πιο μαχητικό, στυλ Ρομαό, σε καλύτερη όμως έκδοση για να πας σε υψηλότερο επίπεδο».

-Για την πιθανή ενδεκάδα του Ολυμπιακού στον αποψινό αγώνα με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και την ενδεχόμενη απουσία του Φορτούνη:

«Πιστεύω ότι ο προπονητής με αυτά που έχει δείξει μέχρι τώρα, στήνει πολύ καλά την ομάδα, κάνει καλές αλλαγές και ακόμα βάζει παίκτες που ξέρει τη χρήση στο κάθε παιχνίδι, τι θέλει από τον παίκτη του, δε σταματά σε οποιοδήποτε όνομα, όχι μόνο τώρα στο Φορτούνη. Ο Φορτούνης είναι μεγάλο ταλέντο, το έχω πει χιλιάδες φορές, αλλά φόρτωσαν παρά πολύ, υπερβολικό βάρος πάνω στο Φορτούνη, όμως δε νομίζω ότι πρέπει να τον φορτώνουν τόσο πολύ. Είναι ένας τεράστιος παίκτης, μπορεί να βοηθήσει την ομάδα, είναι ότι καλύτερο υπάρχει».

-Για το αν ισχύει η δήλωση του Μπέσνικ Χάσι ότι το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας δεν είναι τελικός:

«Πιστεύω ότι ο Χάσι πολύ σωστά είπε γιατί δε θέλει να φορτώσει με άγχος τους παίκτες του. Κι ένας σοβαρός προπονητής αυτό κάνει, δεν προσπαθεί να αγχώσει τους παίκτες του ότι είναι ένας τελικός κι ότι πρέπει να τον κερδίσουν, θέλει να διώξει το άγχος γιατί μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Θα διαφωνήσω όμως σε άλλο κομμάτι, ότι δεν είναι τελικός αυτό το παιχνίδι. Όλα τα παιχνίδια είναι τελικός στο Champions League, δεν υπάρχει παιχνίδι που δεν είναι τελικός. Δεν είναι μόνο τα χρήματα, είναι το πρεστίζ της ομάδας, να ευχαριστηθεί ο κόσμος, μόλις έγινε η κλήρωση ο κόσμος σα να ξεναγεννήθηκε».

-Για το αν έχει «στιγμές» στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός:

«Πιστεύω ότι θα μπορούσε να είχε κάνει την υπέρβαση ο Ολυμπιακός αλλά για μένα ήταν άτυχος. Τίποτα παραπάνω. Ήταν άτυχος και δεν έγινε. Κι ενώ βλέπουμε ομάδες κολοσσούς που έχουν επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά και δεν έχουν πάρει τίποτα. Λοιπόν, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και λογικοί στις απόψεις μας, να μην κατηγορούμε παίκτες και προπονητές παραπάνω απ’ όσο πρέπει και η κρίση να γίνεται πάντοτε σε σοβαρό πλαίσιο».

-Για το αν περίμενε την εκτόξευση της εθνικής ομάδας στην πορεία του Ευρωμπάσκετ μετά τη μετριότητα στην αρχή:

«Νομίζω ότι αυτή η εθνική ομάδα έχει δώσει μεγάλες χαρές, έχει πάρει ευρωπαϊκά τρόπαια, έχει βγάλει τεράστιους καλαθοσφαιριστές… Μου θυμίζει τη δικιά μας την περίπτωση του ’94, όταν παίξαμε το πρώτο παιχνίδι με την Αργεντινή που το είχαμε χάσει με βαρύ σκορ, βγήκαν όλοι με το χειρότερο τρόπο και καταδίκασαν κι έβγαλαν όλη τη χολή τους και μετά ακολουθούσε το πιο κρίσιμο και σημαντικό παιχνίδι με τη Βουλγαρία και αντί να στηρίξουν όλοι την εθνική ομάδα, προσπάθησαν να την κατασπαράξουν. Δεν αλλάζει, και μετά όλοι από δίπλα στην εθνική ομάδα… Η εθνική ομάδα δεν είναι ούτε του Τσαλουχίδη, ούτε του Σπανούλη, είναι όλων των Ελλήνων και την αγαπάμε με τα θετικά της και τ’ αρνητικά της. Εγώ είμαι μέσα και στην κριτική, δεν είπα να μη γίνεται κριτική, αλλά να μην ισοπεδώνεις ανθρώπους και προσωπικότητες, είναι το χειρότερο πράγμα. Η κριτική κάνει πάντα καλό, έναν που αντέχει το στομάχι του η κριτική τον κάνει καλύτερο και στο επόμενο παιχνίδι παίρνει αυτό που θέλει, είναι νόμος αυτό στον αθλητισμό».

-Για το αν ετοιμάζει κάτι «καλό» με τον Αντώνη Γλύκα:

«Ναι, ένα φιλικό παιχνίδι των παλαιμάχων του Ολυμπιακού με τις ένοπλες δυνάμεις, είναι σε συζήτηση για να ολοκληρωθεί».

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δημήτριος Δημόπουλος