Για το τεράστιο επίκαιρο θέμα της πανδημίας του κορονοϊού, την εξέλιξη στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και τις μελλοντικές βλέψεις στην ομάδα του, μίλησε σήμερα στην κάμερα του ΠΑΟΚ TV o Πορτογάλος τεχνικός της ομάδας της Θεσσαλονίκης Αμπέλ Φερέϊρα, που σχολίασε πως η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά στην λήψη μέτρων αλλά τώρα θα πρέπει να δείξει θάρρος για την προοπτική επιστροφής σε ρυθμούς αγώνων.

Αναλυτικά είπε ο Πορτογάλος τεχνικός:

«Δεν είναι εύκολη απόφαση. Βιώνουμε μια κατάσταση αβεβαιότητας και άρα είναι δύσκολο να ληφθούν αποφάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά, όντας από τους πρώτους που αποφάσισαν να ακυρώσουν τα πάντα, και για αυτό η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν καταφέρει να ελέγξουν την διάδοση του ιού, εν αντιθέσει με άλλες χώρες που άργησαν όπως Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία και Ισπανία που τώρα το πληρώνουν. Οπότε αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει 100% ασφάλεια και τότε θα είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε. Όσον αφορά τις επιπτώσεις για την επόμενη σεζόν, η λογική λέει ότι αν ξαναξεκινήσουμε τότε δεν θα υπάρξει καλοκαιρινή διακοπή αλλά η επόμενη σεζόν θα αρχίσει αμέσως, κάτι που είναι πρωτόγνωρο και σίγουρα πολύ δύσκολο. Πάντως, θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει το θάρρος όταν λάβει την τελική της απόφαση, αν δηλαδή είναι ασφαλές, τότε θα παίξουμε με χαρά. Αν όχι, δεν θέλουμε να πετάξουμε στα σκουπίδια ότι πετύχαμε ως τώρα γιατί πλέον έχουμε καταλάβει καλά ότι με αυτόν τον ιό αν χαλαρώσουμε λίγο μπορεί να την πληρώσουμε όλοι.

Εγώ πριν από προπονητής είμαι άνθρωπος, έχω οικογένεια, γυναίκα και παιδιά και θέλω να είμαι απολύτως σίγουρος αν επιστρέψω στις αγωνιστικές δραστηριότητες ότι θα είναι όλα εντάξει. Αυτό πρέπει να καταλάβουν όλοι. Οι παίκτες δεν είναι μηχανές, ούτε οι προπονητές, είναι άνθρωποι με συναισθήματα. Αυτή τη στιγμή όλοι ζούμε ένα κλίμα φόβου, γιατί μέχρι τώρα ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για την πραγματικότητα που βιώνουμε. Όταν έρθει αυτή η στιγμή, όλοι θα νιώσουμε ασφαλείς».

Αναφορικά με την τακτική αγωνιστικού προσανατολισμού στην ομάδα του και το μέλλον της με την δική του παρουσία, ο κ. Φερέϊρα είπε: «Κατά πρώτο λόγο θα ήθελα να πω πως αυτή η στρατηγική, πρέπει να την αναλογιστούμε καλά όχι μόνο για το καλό του ΠΑΟΚ αλλά και για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πιστεύω πως υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και ευκαιρίες για να αναδειχθούν οι Έλληνες νεαροί ποδοσφαιριστές και έτσι να δυναμώσει και η Εθνική.

Κατά την άποψή μου, ένα από τα προβλήματα της Εθνικής είναι πως δεν υπάρχουν β΄ ομάδες, μιας και θεωρώ πως αυτές μπορούν να βοηθήσουν πολύ τους συλλόγους στη μετάβαση των Ελλήνων παικτών από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα και έτσι να αυξηθούν οι πιθανότητες ανάδειξης παικτών για την Εθνική. Επίσης θέλω να πω πως έχοντας υπάρξει πολλά χρόνια προπονητής στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, είδα πως ενώ πολλές φορές η Σπόρτινγκ θέλει να αναδείξει νέους παίκτες, αυτό δυσχεραίνει την προσπάθειά της να κατακτήσει τίτλους. Είναι δύσκολο να αναδείξεις νεαρούς ποδοσφαιριστές και ταυτόχρονα να παλεύεις για τους τίτλους. Ενέχει λοιπόν όλο αυτό έναν βαθμό ρίσκου.

Εμένα μου αρέσει να δίνω ευκαιρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, αλλά θα πρέπει να έχουν ποιότητα, να υπάρχει υπομονή για να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν αυτοί οι ποδοσφαιριστές και να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμοι να αγωνιστούν σε μία ομάδα που κυνηγά τίτλους, όπως είναι ο ΠΑΟΚ. Είναι αυτό δυνατόν; Ναι είναι. Εμείς έχουμε παραδείγματα παικτών νεαρών που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας.

Ο Γιαννούλης είναι ένας παίκτης που ο ΠΑΟΚ απέκτησε νωρίς, πήρε δανεικός δύο χρόνια, επέστρεψε και φέτος κάνει την καλύτερη χρονιά του, ο Λάμπρου ακολούθησε ανάλογη πορεία και επέστρεψε όντας πιο έτοιμος να διεκδικήσει θέση και φυσικά ο Πέλκας που βγήκε από τα σπλάχνα του ΠΑΟΚ και πέρασε ένα διάστημα ως δανεικός στην Πορτογαλία και πλέον αποτελεί ένα από τα βασικά γρανάζια αυτής της ομάδας.

Οπότε, μπροστά μας έχουμε τον χάρτη του τι πρέπει να γίνει για την ανάδειξη νέων παικτών έχοντας πίστη σε αυτό που κάνουμε, γνώση του ότι εάν υπήρχαν β΄ ομάδες το έργο μας θα ήταν μεγάλη βοήθεια για την μετάβαση των παικτών στην πρώτη ομάδα, μιας και η μη ύπαρξή τους μας έχει οδηγήσει στη λύση των δανεισμών. Αν υπάρχει ποιότητα και προοπτική, ο παίκτης που θα πάει δανεικός θα παίξει, μιας και αυτό είναι το σημαντικότερο σε αυτή την ηλικία και μετά θα είναι έτοιμος να διεκδικήσει θέση στον ΠΑΟΚ, όπου οι καθημερινές απαιτήσεις για νίκες και τίτλους είναι μεγάλες και να μπορεί να ανταποκριθεί.

Όπως είπα, είναι δυνατό με εμπιστοσύνη και σωστή στρατηγική να αναδείξεις νεαρούς ποδοσφαιριστές και αυτό θέλουμε να κάνουμε. Θεωρώ πως εμείς είμαστε ήδη μία ομάδα με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας. Άκπομ, Σφιντέρσκι, Λημνιός, Πέλκας, Μίσιτς, Ίνγκασον, Γιαννούλης, Ντάγκλας, Λάμπρου, Μιχάι, Ζαμπά, Τσιγγάρας, Μιχαηλίδης και από τον Γενάρη και ο Τζόλης προπονείται με την πρώτη ομάδα. Νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.

Ο Μιχαηλίδης ήδη μετράει δύο συμμετοχές με Παναθηναϊκό και ΟΦΗ. Στην αρχή είχαμε τρεις ποδοσφαιριστές από την ακαδημία, τον Τσιγγάρα, τον Μιχαηλίδη και τον Γαϊτανίδη. Τον Γενάρη ο Γαϊτανίδης δόθηκε δανεικός για να πάρει παιχνίδια και στην πρώτη ομάδα ανέβηκε ο Τζόλης. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε πως ενώ είμαστε μια νεανική ομάδα, κυνηγάμε τίτλους και όποιος αγωνίζεται σε αυτή την ομάδα έχει μεγάλες ευθύνες.

Δυστυχώς υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ της ακαδημίας και της πρώτης ομάδας. Αξίζουν συγχαρητήρια στην ακαδημία για το γεγονός ότι τα αποτελέσματα τους είναι καταπληκτικά και για το ότι είναι συνεχόμενες σεζόν πρωταθλητές, ωστόσο τα τελευταία δέκα χρόνια μόνο ο Πέλκας είναι στην πρώτη ομάδα από τις ακαδημίες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι να σκεφτούμε.

Γιατί μόνο ο Πέλκας κατάφερε τα τελευταία δέκα χρόνια να κάνει αυτή τη μετάβαση στην πρώτη ομάδα και μάλιστα και αυτός πέρασε μία περίοδο δύο χρόνων ως δανεικός, προτού επιστρέψει για τα καλά.

Η πορεία λοιπόν είναι αυτή. Πρώτα απ΄ όλα ο παίκτης να έχει ποιότητα και αν έχει σίγουρα ο ΠΑΟΚ θα βγει ωφελημένος, μετά ο παίκτης προπονείται με την πρώτη ομάδα μαζί με έμπειρους παίκτες που τον βοηθάνε να βελτιωθεί. Έπειτα αξιολογείται η ετοιμότητά του. Εάν είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ομάδας για τίτλους, τότε παραμένει για να διεκδικήσει συμμετοχές.

Εάν δεν είναι έτοιμος, τότε ο ΠΑΟΚ τον παραχωρεί σε έναν όσο το δυνατόν πιο προστατευμένο περιβάλλον που θα εγγυάται πως θα έχει τις ευκαιρίες να αγωνιστεί και όταν είναι έτοιμος να επιστρέψει στην ομάδα για να ακολουθήσει την πορεία του σε αυτή.

Αυτό θέλουμε να κάνουμε και να εφαρμόσουμε, απλώς υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά που πρέπει να κατανοήσουμε και απ΄ ότι έχω καταλάβει πολλές φορές εδώ στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Χρόνος και υπομονή. Για την ανάδειξη ποδοσφαιριστών από την ακαδημία, χρειάζεται χρόνος και υπομονή. Αν τα έχουμε, ναι, τότε είναι εφικτό με τη βοήθεια των έμπειρων παικτών, που μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν στους νεαρούς τη φιλοσοφία του ΠΑΟΚ, την κουλτούρα του ΠΑΟΚ, τη νοοτροπία νικητή και τις απαιτήσεις της ομάδας, γιατί θα πρέπει να ενσωματωθούν στην πρώτη ομάδα με πάρα πολύ προσοχή και φροντίδα, ώστε όταν θα παίξουν να μπορούν να ανταποκριθούν ως πρωταθλητές» ήταν τα λόγια του Αμπέλ Φερέιρα, που στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη για προσοχή στις επενδύσεις σε ποδοσφαιριστές που θα γίνουν από εδώ και στο εξής, λόγω της οικονομικής κατάστασης που θα διαμορφωθεί λόγω του κορωνοΐού, πάντα με γνώμονα το πως ο ΠΑΟΚ θα διεκδικεί και θα κερδίζει τίτλους!

Ο ΠΑΟΚ είναι μία πολύ ιδιαίτερη ομάδα, είναι μεγάλη τιμή να φοράς τη φανέλα του. Πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα νεότητας, ενέργειας και φιλοδοξίας, κάτι που έχουμε με παίκτες όπως ο Άκπομ ο Σφιντέρσκι, ο Λημνιός, ο Πέλκας, ο Μίσιτς, ο Ίνγκασον, ο Γιαννούλης, ο Ντάγκλας, ο Λάμπρου, ο Μιχάι, ο Ζαμπά, ο Τσιγγάρας, ο Μιχαηλίδης και ο Τζόλης. Οπότε, η βάση υπάρχει. Θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή αλλά η φιλοσοφία μας παραμένει η ίδια. Πάντα για τη νίκη. Αυτό απαιτεί ο ΠΑΟΚ από εμάς, αυτό απαιτούμε και εμείς από τον εαυτό μας. Είναι σημαντικό βέβαια να έχουμε και έμπειρους παίκτες που θα δώσουν αξία και θα οδηγήσουν τους νεαρούς, βοηθώντας τους να ανταποκριθούν στην πίεση που υπάρχει πάντα για τη νίκη. Είμαστε συνειδητοποιημένοι, παίκτες και προπονητές, πως έρχονται πρωτόγνωρες καιροί. Δεν χρειάζεται να επενδύσουμε και άλλο αλλά να φανούμε έξυπνοι στις επιλογές μας για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τίτλους» κατέληξε ο τεχνικός του ΠΑΟΚ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ