Ο δημοσιογράφος, παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός, Κώστας Αρβανίτης μίλησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» και στην εκπομπή «Πρώτο και στα Σπορ» με τους Τάσο Επιτρόπου, Νικόλα Παχάκη για τη νέα σελίδα στην καριέρα του ως αντιπρόεδρος στον Απόλλωνα Σμύρνης, για την ΕΡΤ, για το ποδόσφαιρο σήμερα, ενώ μας εξέφρασε τις «μουντιαλικές» του προτιμήσεις και φυσικά για τη νέα εκπομπή «Άλλη Διάσταση» που παρουσιάζει καθημερινά στις 13:00 από την ΕΡΤ1.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι ο Κώστας Αρβανίτης είναι μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α και του Δ.Σ. του ΚΕ.Θ.Ε.Α (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), ενώ συμμετέχει στις δράσεις των θεραπευτικών κοινοτήτων από το 1987 παράλληλα με την δημοσιογραφική πορεία.

Όσον αφορά τα δημοσιογραφικά του πεπραγμένα, έχει εργαστεί από το 1987 σε ΔΙΑΥΛΟ 10, FLASH 96, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΑ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 105,8, ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΔΙΕΣΗ, ΒΗΜΑ, MEGA, NET, ET1.

Επιπλέον, έχει εργαστεί ως προπονητής και υπεύθυνος Ακαδημιών για το Αθηναϊκό ποδόσφαιρο στα σωματεία ΑΦΟΒΟΣ ΑΤΛΑΣ, LONGLIVED ΚΟΡΩΝΙΔΑ, Α.Σ.ΣΟΥΡΜΕΝΑ, ΠΑΝΘΗΣΕΙΑΚΟΣ, Α.Ο.ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, Α.Ε.ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, και ήταν μέλος του GOTHIA CUP.

Ο Κώστας Αρβανίτης δεν δίστασε να τονίσει ότι οι φίλαθλοι οφείλουν να έρθουν στο γήπεδο και να επιβάλλουν αυτοί τους όρους που θέλουν να ακολουθούν σε αυτό το χώρο ψυχαγωγίας. Να μην επιτρέψουν στις ομάδες εντός φιλάθλων να βάλουν άλλο πολιτισμό. Όταν γεμίζει το γήπεδο καθαρούς ανθρώπους έχουμε καθαρό ποδόσφαιρο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει αυτό.

Πιο αναλυτικά μίλησε:

Για νέα σελίδα στην καριέρα του ως αντιπρόεδρος στον Απόλλωνα Σμύρνης: «Είναι μία πρόσκληση του κύριου Μονεμβασιώτη. Τον ευχαριστώ πολύ και θεωρώ τιμητικό να είμαι στον Απόλλωνα από το πόστο που η ομάδα θέλει. Και όπως το είπα και προχθές, σήμερα θα είμαι σε αυτή τη θέση και αύριο πάλι στην εξέδρα. Ο Απόλλων είναι πολύ ιδιαίτερη ομάδα για εμένα».

Για τον Απόλλωνα: «Ο Απόλλωνας ήταν ένας μεγάλος πολιτιστικός οργανισμός στη Σμύρνη, ο οποίος είχε πολλά αθλητικά τμήματα και ένα από αυτά ήταν το ποδόσφαιρο. Όταν έγινε η καταστροφή, οι απολλωνιστές που είχαν μια ιδιαίτερη κουλτούρα ίδρυσαν τον ποδοσφαιρικό σύλλογο «Απόλλωνα». Το γήπεδο το έχουν χτίσει οι ίδιοι οι σμυρνιοί. Με τα χέρια τους. Ούτε από κάποια κυβέρνηση ούτε από κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Σε πολλά μέρη έχουμε απολλωνιστές και σε πολλά μέρη έχουμε ισχυρούς συνδέσμους με σμυρνιούς. Η ομάδα άντεξε και από τη χούντα και από τον εμφύλιο. Ο Απόλλωνας είναι μια πολύ δημοκρατική ομάδα».

Για την πτώση του ποδοσφαίρου: «Πριν από 15-20 χρόνια είχαμε γεμάτα γήπεδα. Η πτώση του ποδόσφαιρου απομάκρυνε τον κόσμο από τα γήπεδα. Αυτό πρέπει να καταλάβουν οι διοικητικοί και να βρουν μια λύση. Όσον αφορά τον Απόλλωνα, έρχονται και φίλαθλοι να δουν τα ματς με τους λεγόμενους «μεγάλους». Το γήπεδο του Απόλλωνα είναι πολύ ωραίο και αμιγώς ποδοσφαιρικό. Είναι καλό να βγουν και νέοι απολλωνιστές. Η αλήθεια είναι ότι οι πιο μικρές ομάδες δεν έχουν χάσει τους οπαδούς τους».

Για τις φιλοδοξίες του Απόλλωνα: «Αν μας αφήσουν ήσυχους θα πετύχουμε αρκετά πράγματα. Μας ενοχλεί αυτό που γίνεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μακάρι να αλλάξει. Η αρμονική σχέση της ΠΑΕ με τον ερασιτέχνη και με τους φίλαθλους φέρνουν τον κόσμο στο γήπεδο. Η ομορφιά του ποδόσφαιρου είναι να αγαπάς την ομάδα σου και στα καλά της και στα κακά της. Να το έχεις κάτι σαν παράσταση. Εδώ είναι πόλεμος. Χρειάζεται προγραμματισμός και στόχευση. Η ομάδα έχει το δικό της προπονητικό κέντρο και γήπεδο. Είμαστε μια οραματική ομάδα και επιθυμούμε να κερδίσουμε και καινούριους φίλους. Έχουμε στόχους. Παράλληλα, θέλουμε να ανεβάσουμε ένα επίπεδο και να παίξουμε καλή μπάλα. Του χρόνου θέλουμε να παίξουμε καλυτέρα. Το θέμα είναι να μας αφήσουν. Και πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία με το πόσες ομάδες θα είναι στο πρωτάθλημα. Δεν γίνεται έτσι. Δεν επιτρέπεται να μην έχει εκπροσώπηση μεγάλο μέρος της Ελλάδα από κάποια ομάδα. Δεν πρέπει να κάνουμε πρωτάθλημα τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Μάλιστα ο Απόλλωνας συνεργάζεται με το ΚΕΘΕΑ και ένας προπονητής πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από απλός προπονητής. Πρέπει να είναι κοινωνικοπολιτικά εκπαιδευμένος».

Για τον παλιό Απόλλωνα: «Θυμάμαι το διπλό μέσα στο ΟΑΚΑ, στη Λεωφόρο, στην Τούμπα και στο Καραϊσκάκη. Μάλιστα τότε δούλευα σε δελτίο ειδήσεων και είχε βγει ως πρώτη είδηση το διπλό μας στη Λεωφόρο. Όλοι όσοι έπαιξαν στον Απόλλωνα ήταν και καλοί παίχτες, αλλά και με καλό χαρακτήρα».

Για το λόγο που σταμάτησε την προπονητική: «Γιατί σιχάθηκα. Υπήρχε ένα σύστημα, με αποτέλεσμα να μην χαίρονται τα παιδιά το ποδόσφαιρο. Μάλιστα το Λαμπρόπουλο της ΑΕΚ τον είχα παίκτη. Το σύστημα είναι στημένο και αυτός είναι ένας λόγος που δεν έχουμε και καλή εθνική ομάδα».

Για το αν έχει ταλέντα ο Απόλλωνας: «Βεβαίως και έχει. Μάλιστα, υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις με τον ερασιτέχνη. Αλλά όταν θέλεις να σχεδιάσεις κάτι, αλλά υπάρχει απορία για τη δομή τους πρωταθλήματος, το γεγονός αυτό σου κόβει τα πόδια και δεν ξέρεις αν πρέπει να επενδύσεις. Το πρωτάθλημα χρειάζεται όλες τις μεσαίες ομάδες να είναι ανταγωνιστικές. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Για να τα έχεις αυτά χρειάζονται γήπεδα, αντίληψη, ήθος και στόχοι. Ο Μονεμβασιώτης έχει ήθος και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι δεν είπε ποτέ ότι εμείς φτιάξαμε τον Αλμπάνη. Δεν είμαστε εταιρεία».

Για την Κυβέρνηση: «Αν θέλει το καλό του ποδοσφαίρου δεν πρέπει να ακούει μόνο τους μεγάλους. Επίσης πρέπει να καθαρίσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Να το ενισχύσει. Για να ενισχύει το ποδόσφαιρο θα πρέπει να υπάρξει χρήμα και στις υποδομές. Παράλληλα δεν είμαι υπέρ του στοιχήματος, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην παίρνει το ποδόσφαιρο ούτε ένα ευρώ από αυτά και να τα παίρνει το κράτος. Μάλιστα πολλές ομάδες έχουν φωνάξει για αυτό το θέμα».

Για το τι τον χαλάει από τη σημερινή κοινωνία: «Το ¨έλα μωρέ¨ και το ¨δεν βαριέσα騻.

Για το αν μπορεί η ΕΡΤ να είναι πρωτοπόρος για την ανάπτυξη της τηλεόρασης: «Καταρχήν μόνο η ΕΡΤ μπορεί γιατί αν δεν υπάρχει καλή ΕΡΤ δεν υπάρχει και καλή ιδιωτική τηλεόραση. Όταν η ΕΡΤ βάζει ψηλά τον πήχη τότε οι ιδιώτες οφείλουν να ανταγωνιστούν κάτι υπαρκτό και καλό. Ο λόγος που είχαμε κακή τηλεόραση ήταν ότι η ΕΡΤ πέρασε άσχημες ώρες. Έπεσε το επίπεδο κατακόρυφα. Η ΕΡΤ λειτουργεί καλυτέρα γιατί έχει την τεχνογνωσία και την ελευθερία. Οι παρεμβάσεις να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Στα καλυτέρα της ΕΡΤ, οι ιδιώτες «ψώνιζαν» από εμάς».

Για ποιο λόγο να δει κάποιος την εκπομπή «Άλλη διάσταση»: «Η τηλεόραση είναι πιο ζόρικη και πιο εύκολη ταυτόχρονα από το ραδιόφωνο. Γιατί στο ραδιόφωνο αγαπάς όλο το πρόγραμμα και όχι μια συγκεκριμένη εκπομπή ή ένα συγκεκριμένο άτομο. Στην τηλεόραση κάνει κάποιος ζάπινγκ και έχει πληθώρα επίλογων. Η ώρα (13:00) που προβάλλεται η εκπομπή είναι μια ιδιαίτερη ώρα. Επίσης εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη οπτική γωνία για τις ειδήσεις και έχουμε μια δική μας ατζέντα. Βλέπουμε και την άλλη μεριά των πραγμάτων, αυτό που δεν φαίνεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναιρεί το άλλο. Απλά είναι μια άλλη διάσταση. Ασχολούμαστε με πολλά θέματα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να αλλάξουμε λίγο την ατζέντα που παίζει με την οπτική που έχουμε. Η ΕΡΤ μας δίνει αυτή τη δυνατότητα να αλλάξει αυτό. Να έρθει ένας καλλιτέχνης ή κάποιος άλλος».

Για το αν παρακολουθεί μπάσκετ: «Όχι-όχι καθόλου. Είμαι εντελώς ποδοσφαιρικός…».

Για το Μουντιάλ: «Δεν ξέρω ποιος θα το πάρει. Μου άρεσε πολύ η Γαλλία. Υποστηρίζω λίγο την Αγγλία βέβαια. Θα δω όμως πιο συμπαθητικά και την Αργεντινή. Δεν υπάρχει όμως μια ομάδα που με προσελκύει πολύ. Κάθε τετραετία βλέπω το τι βγάζει το ποδόσφαιρο και για αυτό έχουμε δει πολλές ωραίες και διαφορικές ομάδες».

 

 

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: eurokinissi