Στην ΕΡΑσπορ και στην εκπομπή «Αθλητικός Τουρισμός» με τους Μάκη Τσίλκο, Φάνη Σκύφτα και Πάνο Σαμαρά, μίλησαν ο Κώστας Φιλιππίδης και ο προπονητής του Δημήτρης Κυτέας.

Όλα όσα είπαν:

Για το αν είναι ο συντελεστής του αθλητικού τουρισμού όπως και οι υπόλοιποι αθλητές ο Φιλιππίδης δήλωσε:

«Σε συγκεκριμένους αγώνες που έγιναν σε πλατείες, πεζοδρόμια… η προσέλευση κόσμου ήταν πολύ μεγάλη κι αυτό συμβάλλει στον αθλητικό τουρισμό. Πηγαίνω σε λίμνες όπως Ροτερχάγεν όπου ο διάδρομος ξεκινάει από πλατεία και το στρώμα καταλήγει σε λίμνη. Είναι εντυπωσιακό».

Για την επικοινωνία μεταξύ τους ο Κυτέας απάντησε:

«Γενικά 16 χρόνια μαζί αν δεν είχαμε όλα αυτά που πρέπει να προσχεδιάσουμε είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό με τις κρίσεις ηθικών/ οικονομικών αξιών για τον κόσμο  να αντιληφθεί, έχουμε κρατήσει πράγματα που πολλές φορές είναι περίεργα και εκνευριζόμαστε καμιά φορά. Όταν μιλάμε σκληρά σε μερικά θέματα κι εκεί μπορεί να με χαρακτηρίσεις ότι δεν είμαι ήρεμος. Εάν δεν ήμουν ήρεμος δε θα μπορούσε ο Κ.Φ. να αποδώσει. Η ηρεμία είναι πάντοτε κανόνας  κι αν δεν είμαστε ήρεμοι τσακωνόμαστε γιατί υπάρχει τρόπος που να γίνει καλύτερα όλο το πακέτο. Αυτή τη φορά ήταν λίγο καλύτερα γιατί είχαμε κατασταλάξει σε πολλά πράγματα κι αν είχαν μπει σε μια σειρά κι ελπίζω ότι ήταν μεγάλο βήμα για το μέλλον του Κ.Φ. μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο γιατί έχει πολύ μεγάλο αβαντάζ σε αυτά τα θέματα, γιατί είναι στρατιώτης και ακολουθεί τους κανόνες ενός αθλητή αυτού του μεγέθους. Περιφερειακά μίτινγκ θα πάει επιλεγμένα πέρα των Diamond, και τον θέλουν στα μίτινγκ γιατί είναι σταθερός, δεν πηγαίνει σε έναν αγώνα και κάνει ένα άλμα π.χ 5,20 και εξαφανίζεται. Είναι πάντα πρώτος  δεύτερος ή τρίτος εκτός αν έχει άσχημες συνθήκες το γήπεδο».

Για το επίπεδο των συναθλητών ο Φιλιππίδης απάντησε:

«Πολύ σημαντικό το ότι μπορούμε να είμαστε στο ίδιο επίπεδο και να συναγωνιζόμαστε αθλητές τέτοιου επιπέδου που προετοιμάζονται σε αυτές τις υποδομές. Σαφώς κι αυτά τα παιδιά είναι αθλητές με τους οποίους είμαστε μαζί όλη τη χρονιά και λαμβάνουμε μέρος σε 30 και αγώνες. Εκεί συνεπώς γυρίζουμε τους αγώνες/μίτινγκς με κάποιους κάνουμε κοινές προετοιμασίες κατά καιρούς και σίγουρα είναι πολύ σημαντικό ότι μπορώ να συναγωνίζομαι αυτούς τους αθλητές».

Για το συζητάνε κατά την διάρκεια των αγώνων και η σχέση του με τους υπόλοιπους αθλητές ο Φιλιππίδης δήλωσε:

«Πάντοτε κάνουμε κάποιες συζητήσεις διότι είναι και τεχνικό το αγώνισμα και μιλάμε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά γενικά από κει και πέρα αυτό είναι σίγουρα πολύ θετικό. Σχετικά με τους υπόλοιπους αθλητές ο καθένας έχει το δικό του πακέτο, τη δική του ιδιοσυγκρασία, από κει και πέρα έχουμε ένα κοινό, το άλμα επί κοντώ και ό,τι συνεπάγεται γύρω από αυτό».

Για τα  σχέδια που είχαν για αυτόν τον αγώνα στο Βελιγράδι και για το τελικό αποτέλεσμα ο Φιλιππίδης δήλωσε:

«Δεν μπορούν να ειπωθούν ακριβώς αυτά τα πράγματα, το πιο σημαντικό που είχαμε πει ήταν η πορεία των αλμάτων, η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε στον αγώνα κι από τη στιγμή που βρισκόμουν στην κατάσταση αυτή και ήμουν σε θέση να πάρω ένα μετάλλιο θα κάναμε τα πάντα γι αυτό. Που σημαίνει ότι μες τον αγώνα θα μπορούσαμε να πάρουμε την όποια απόφαση που θα μας οδηγούσε το μετάλλιο, αυτό και το οποίο έγινε. Το 5.85 μου έδωσε δυνατότητα να βρεθώ στις τρεις πρώτες θέσεις.  Θεώρησα ότι μπορώ να πάω πιο ψηλά γιατί ο Δημήτρης μου είχε πει ότι μπορείς να πηδήξεις μέχρι 5.90, το οποίο στο ξεκίνημα το πίστεψα και αν έκανα 5.90 θα μου έδινε το χρυσό μετάλλιο, αλλά τελικά δεν το έκανα».

Για τις αλλαγές στο άλμα επί κοντώ σχετικά με τα κοντάρια στο πέρασμα του χρόνου ο Φιλιππίδης απάντησε:

«Πολλά πράγματα στα κοντάρια δεν έχουν αλλάξει  έχουν βελτιωθεί κατά πολύ με τα κοντάρια πριν από 15 χρόνια. Έχουν βγει κάποιες εταιρίες στο προσκήνιο. Από κει και πέρα πριν 25 χρόνια το άλμα επί κοντώ ήταν στα 6.15μ, 5.90 εκεί που βρίσκεται και σήμερα, κάποιες φορές σε χαμηλά ή υψηλά επίπεδα. Όλοι οι αθλητές ψαχνόμαστε  και πέρυσι που κάναμε μια αλλαγή δοκίμασα μια νέα εταιρία με καινούρια κοντάρια με τα οποία δεν είχα το χρόνο που θα θελα να είχα για να μπορέσω να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα και να βγουν τα αποτελέσματα που θα περιμέναμε. Στο Βελιγράδι άλλαξα τέσσερα κοντάρια… και ξεμείναμε. Χρειαζόμασταν άλλο ένα για το 5.90. Γενικά παίρνω μαζί μου οκτώ, απλά χρησιμοποίησα τέσσερα».

Για την ταχύτητα του Φιλιππίδη ο Κυτέας δήλωσε:

«Ο Φιλιππίδης είναι γρήγορος  αθλητής, στην πίστα είναι βασιλιάς. Έχει το καλύτερο τρέξιμο από όλους τους αθλητές, γενικά με όλη την εικόνα του είναι πάρα πολύ καλός, σταθερός και όλοι οι αθλητές τον παραδέχονται. Δεν κάνουμε κάτι ιδιαίτερο για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ταχύτητα . Όσο μπορείς να κάνεις την ταχύτητα σου ,την τεχνική σου, την τοποθέτησή σου, την αναστροφή σου, τα ην κίνησή σου επάνω στον πήχη. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν συνδυαστικά για να έχεις ένα μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Αν είσαι στο 80-85% όλων αυτών είναι φανταστικά. Δεν ζητάς ποτέ το 100% γιατί δεν μπορείς ποτέ να το προβλέψεις. Κινείσαι με τρόπο τέτοιο που περιμένεις και την στιγμή εκείνη που θα το νιώθεις αυτό ώστε να σου βγει καλύτερα για να κάνεις  μια μεγάλη επίδοση».

Για το μέλλον του στον αθλητισμό ο Φιλιππίδης απάντησε:

«Μέσα στον αθλητισμό σίγουρα θα είμαι απλώς δεν θα είμαι από την πλευρά του προπονητή διότι δεν έχω σπουδάσει γυμναστής-προπονητής, δεν έχω κάνει κάτι τέτοιο και δεν το ήθελα από την πρώτη στιγμή. Από κει και πέρα σίγουρα θα είμαι στον αθλητισμό, σίγουρα θα ασχοληθώ με αυτό πάνω στο αντικείμενο το οποίο έχω σπουδάσει, το οποίο έχει να κάνει με την διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά είμαι εξειδικευμένος σε θέματα μάρκετινγκ, προώθησης».

Για του αγώνες που έκανε σε αυτά τα δύο χρόνια ο Κυτέας απάντησε:

«Ο Κώστας τα θυμάται καλύτερα, τώρα έκανε 9 αγώνες  μέσα σε 2 μήνες όπως και πέρυσι σε σύνολο (με τον ανοιχτό στίβο) ήταν 30. Φέτος τέλη Μαρτίου θα έχουμε το πλάνο μας, σε συνεννόηση πάντα με το μάνατζερ από τη Γερμανία, πάντοτε θα έχουμε τους αγώνες . Οπότε τέλος Μαρτίου θα ξέρουμε ακριβώς όλο το πακέτο, πώς είναι και πώς λειτουργεί. Ξέρουμε τους αγώνες μας για την προετοιμασία μας… δεν αλλάζει τίποτε φοβερό. Να σας πω κάτι: Υπάρχει ένας κορμός, για να το πάρουμε λίγο διαφορετικά, άλλοι με ακούνε άλλοι δεν με ακούνε ,δεν με πειράζει βέβαια .Ένα δέντρο έχει αναπτυχθεί. Ο Φιλιππίδης είναι 16 χρόνια, ξεκίνησε από ένα δεντράκι και φτιάχνει τον κορμό.  Αυτόν τον κορμό δεν τον κόβουμε κάθε φορά για να ξανά μεγαλώσει, τον αφήνουμε , αναπτύσσεται και φτιάχνουμε τα κλαδάκια, κλαδεύουμε  τα γύρω και αρχίζουμε και φτιάχνουμε το δέντρο το οποίο γίνεται ακόμα πιο δυνατό. Αυτό κάνουμε για να έρθει ο κατάλληλος καρπός.  Εδώ στην Ελλάδα ακούω: «Θα αλλάξω αυτό»,» «θα κάνω εκείνο»… και πάμε και κόβουμε το δέντρο. Μάλιστα Κάποτε στην Αθήνα είχαμε φανταστικά σπίτια τα οποία ήταν της μεταπολεμικής εποχής, Νεοκλασικά, τα γκρεμίσαμε όλα για να κάνουμε πολυκατοικίες. Είμαστε περίεργος λαός. Το έλεγα προηγουμένως ότι η οικονομική κρίση θα περάσει αλλά  αυτό που πρέπει να γίνεται είναι να προσπαθούνε οι νέοι, να προσπαθήσουν να πάρουν την δύναμη  που έχουν από τα «παππούδια», να κάνουν κουμάντο».

Για την ιεράρχηση των μίτινγκ και την επιλογή τους ο Κυτέας δήλωσε:

«Η IAAF τα έχει χωρισμένα όλα αυτά και δίνει βαρύτητα σε πολλά πράγματα. Όπως στην Γερμανία δεν πάμε σε όλα τα μίτινγκ, επιλέγουμε κάποια από αυτά τα οποία έχουν το ερέθισμα της ομοσπονδίας, στηρίζονται από την ομοσπονδία και στηρίζουμε εμείς αυτούς. Πηγαίνουμε σε ένα μίτινγκ στην Ιταλία, στο Σλάντερς, ένας τύπος εκεί είναι τρελός και το κάνει αυτό 17 χρόνια! Πέρσι πήδηξε ο Βραζιλιάνος σε έναν χώρο, μια πλατειούλα και να βλέπεις ένα χωριό ολόκληρο να είναι μαζεμένο. Δηλαδή τιμούμε και εμείς κάποιους ανθρώπους , γιατί πέραν αυτού είσαι επαγγελματίας, γιατί εκεί που πηγαίνεις παίρνεις κάποια χρήματα, σου πληρώνουν τα εισιτήρια σου. Και εντάξει είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν είναι εύκολο πράγμα να αλλάζεις πίστες».

Για την προσπάθεια των ανθρώπων να φτιάξουν μια διοργάνωση και πόσο βοηθάει το επικοινωνιακό μέρος με τον κόσμο ο Φιλιππίδης απάντησε:  

«Αρχικά αυτοί οι άνθρωποι να ξέρετε ότι καταβάλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια για να στήσουν όλο αυτό. Δουλεύουν όλο τον χρόνο, για μία ημέρα που είναι αυτός ο αγώνας. Κι όταν λέω δουλεύουν όλο τον χρόνο εννοώ ότι ξεκινάνε από το κομμάτι του sponsoring, το να μπορέσουν να αντλήσουν τους κατάλληλους πόρους κτλ. Κι από κει και πέρα να στήσουν όλο το υπόλοιπο που θα μπορέσει να διοργανωθεί για εκείνη την ημέρα. Αυτό είναι πολύ καλό επικοινωνιακά, για το πώς λειτουργεί σε σχέση με τον κόσμο και την τοπική κοινωνία. Από κει και πέρα προβάλλεται το αγώνισμα προς τα έξω καλύτερα».

Για το υλικό και το κόστος των κονταριών και τους χορηγούς:

Ο Κυτέας είπε: «Υπάρχουν κοντάρια με ανθρακονήματα, η μία τεχνολογία και η άλλη fiberclass, ενισχυμένο ντούρο fiberclass. Η μία εταιρία έχει τον δικό της τρόπο και η άλλη έχει τον δικό της, αλλά το κοντάρι που φτιάχνεται  με τον ίδιο τρόπο. Του Κώστα κοστίζει 1.500 ευρώ το ένα κοντάρι.

Ο Φιλιππίδης είπε:  Όσον αφορά τους χορηγούς αυτή τη στιγμή είμαι με τα ελληνικά πετρέλαια, είναι μια συνεργασία που είχε ξεκινήσει τα τελευταία τρία χρόνια περίπου και συνεχίζει αυτή η σχέση μεταξύ μας. Με στηρίξανε και στους Ολυμπιακούς αγώνες και συνεχίζουν».

Για τους αθλητές που προπονεί ο Κυτέας απάντησε:

«Μαζί με τον Κώστα είναι ο Δημήτρης Πατσουκάκης, ο οποίος  έκανε δύο καλούς αγώνες, αλλά ήταν άτυχος που δεν πέρασε πάνω από τα 5.55. Ο Δημήτρης Καραγιάννης, ύψος 1.98, έφηβος, ο οποίος πέρσι τον άφησα να διαβάσει για να μπει στο πανεπιστήμιο και μπήκε τελικά στο Πολυτεχνείο. Ο Βαλεντίνος Νταμοτσίδης, ο οποίος ήτανε υποψήφιος για να μπει στους νέους και μια κοπέλα, η Στέλλα Λεδάκη, η οποία μετά από προβλήματα υγείας πάει καλά τώρα και ευελπιστώ αυτά τα παιδιά και μέσω και του Κώστα να πάνε καλά».

Για τη διεξαγωγή των street event σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ο Φιλιππίδης δήλωσε.

«Ο Δημήτρης το έχει πει και έχει εισηγηθεί στο ΣΕΓΑΣ εδώ πολλά χρόνια και επιτέλους κατάφεραν και το διοργάνωσαν. Έχει ξεκινήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συνεχίζει. Αυτό που είχε πει ο Δημήτρης ήταν να γίνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ευελπιστούμε να συνεχίσει αυτό ώστε να γίνει και στις επαρχίες».

Για το πρόβλημα που θέλει να επιλυθεί ο Φιλιππίδης απάντησε:

«Το κλειστό της Παιανίας είναι αυτό που ζητάμε και αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα. Και θα βοηθήσει και στο θέμα προπόνησης και στο θέμα αγώνων διότι έχουμε φτάσει να έχουμε έναν αγώνα το χειμώνα (πανελλήνιο πρωτάθλημα) το οποίο παρακαλάμε και ψάχνουμε να βρούμε λύση με τον Ολυμπιακό πότε θα έχει κενό και πότε θα μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε. Νομίζω ότι όταν θα έχουμε εκείνο τον χώρο και για να γυμναζόμαστε και τους αγώνες θα μπορούμε να κάνουμε μέσα στη σεζόν, και να είναι μεγάλη βοήθεια για όλα τα παιδιά».

Για το φαινόμενο αλλαγής εθνικότητας ο Κυτέας δήλωσε:

«Τίποτα ακόμα, είναι αρρωστημένο αυτό το πράγμα. Πρέπει να σταματήσουν κάποια πράγματα. Η ομοσπονδία λέει αστεία πράγματα, τίποτα δε θα γίνει. Καταρχήν είναι λόγια και ιστορίας ΧΑΛΙΜΑΣ. Αν ο κύριος Ιακωβάκης μπορεί να τα φτιάξει, μπράβο του και συγχαρητήρια. Είναι δύο χρόνια τώρα εκεί πέρα, τον ψήφισαν και πρέπει να είναι με τους αθλητές, να τους στηρίζει και όχι να ασχολείται με άλλα θέματα».

Για τον κορυφαίο αθλητή στίβου όλων των εποχών:

Ο Κυτέας είπε: «Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος κορυφαίος αθλητής. Εγώ πιστεύω ότι η κάθε εποχή έχει βγάλει αθλητές για τους συγκεκριμένους λόγους. Δε θα πω διάφορα ονόματα, θα πω ένα. Ο Τζέσε Όουενς ήταν αυτός ο οποίος επειδή ήταν μαύρος κέρδισε μέσα στο Μόναχο κι αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός, μία μορφή η οποία άλλαξε τα δεδομένα σε πολλά πράγματα, με τις προκαταλήψεις που υπήρχαν επί εποχής Χίτλερ. Λέω  λοιπόν  αυτόν γιατί μπόρεσε και διακρίθηκε εκεί μέσα. Τώρα οι αθλητές έρχονται και παρέρχονται. Να μου πεις για το ποιος ήταν καλύτερος αθλητής-άνθρωπος που πέρασε, αυτό να το συζητήσουμε, αλλά όχι τώρα».

Ο Φιλιππίδης είπε: Εγώ συμφωνώ με τον Δημήτρη. Η κάθε εποχή έχει τον δικό της αθλητή. Δηλαδή υπήρχαν αθλητές σε μια προηγούμενη εποχή, ας πούμε 20ετίας ή 30ετίας, όπως ήτανε στο αγώνισμά μας ο Μπούμπκα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλοι αθλητές όπως είναι ο Μπολτ που έχει κάνει παγκόσμιο ρεκόρ κτλ. Δεν μπορείς να πεις γενικά ότι αυτός  ήταν ο καλύτερος που πέρασε. Ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, είναι διαφορετικά τα δεδομένα και οι διαφορετικές οι συνθήκες κάθε φορά».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΛΑΤΑΝΙΤΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΤΟΠΑΚΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI