Στην ΕΡΑσπορ και στην εκπομπή «Η Ελλάδα Των Σπορ» με τους Μάκη Τσίλκο και Φάνη Σκύφτα φιλοξενήθηκε ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός.

Ο ΓΓΑ ήταν ιδιαίτερα καυστικός όσο αναφορά τα έργα που έχουν γίνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και την συντήρηση αυτών, ενώ ήταν άκρως αποκαλυπτικός για πολλές εγκαταστάσεις οι οποίες εδώ και χρόνια, και ενώ έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή τους, έχουν εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να αποτελούν στοιχείο αναφοράς ακόμη και στο εξωτερικό.

Ο Ιούλιος Συναδινός μίλησε με στοιχεία για την τραγική εικόνα πολλών εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα. Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού τόνισε ακόμη ότι τόσο η Γραμματεία όσο και το Υφυπουργείο Αθλητισμού μπορούν να αναβαθμίσουν και να αξιοποιήσουν όλες τις εγκαταστάσεις, πάντα με διαφάνεια και σεβασμό προς τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη.

Επισήμανε ακόμη πως η Πολιτεία προτίθεται να καταθέσει μηνύσεις για όποιες παρανομίες εντοπίζει και θα πάει στη δικαιοσύνη όσους κατά το παρελθόν έχουν εκμεταλλευτεί τον μόχθο του ελληνικού λαού.Συναδινος3

Πιο συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας μίλησε για:

Για την περιοδεία του σε όλη την περιφέρεια και τις αθλητικές υποδομές:

Μετά από δύο χρόνια επισκέψεων στα εθνικά αθλητικά κέντρα που έχουμε υπό την εποπτεία μας διαπιστώσαμε  πολύ μεγάλα προβλήματα και σε επίπεδο υποδομής, λειτουργικότητας, ασφάλειας αλλά και έλλειψης του κατάλληλου προσωπικού που πρέπει να υπάρχει για να υποστηρίζει τη λειτουργία τους. Όπως το Καυταντζόγλειο, το Αλκαζάρ, οι Ζωσιμάδες, το γήπεδο της Κέρκυρας, στάδια, κολυμβητήρια, έχουν μεγάλα προβλήματα και χρειάζονται οικονομική και διοικητική παρέμβαση και μέτρα ώστε να βελτιωθεί η κατάστασή τους.

Υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις που ήταν ξεχασμένες, αλλά με δικές σας παρεμβάσεις ξεκίνησε ξανά η λειτουργία τους:

Τα μόνα χιονοδρομικά που βρίσκονται υπό την εποπτεία μας και είναι δημόσια είναι αυτό στο Σέλι(Ημαθία) και στη Βασιλίτσα (Γρεβενά).Το δεύτερο είναι πολύ οργανωμένο και συνεχώς βελτιώνεται, ενώ το Σέλι είχε πολλά προβλήματα και κακή μεταχείριση. Φανταστείτε το συγκεκριμένο εμφάνιζε έσοδα περίπου 1.200 ευρώ το χρόνο, πράγμα αδιανόητο. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί και μετά από χρόνια θα έχει σημαντικά έσοδα.

Για το κόστος των παρεμβάσεων στις αθλητικές εγκαταστάσεις:

Τα δημόσια εθνικά αθλητικά κέντρα χρηματοδοτούνται περίπου με 13-14 ευρώ εκατομμύρια το χρόνο που καλύπτουν τις μισθοδοσίες, ασφάλειες, τη συντήρηση τους και στη συνέχεια τη λειτουργία τους. Έχουμε υπολογίσει ένα μεγάλο μέρος από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο αυτή τη στιγμή δίνεται και σε δημόσια γήπεδα και σε δημοτικές εγκαταστάσεις. Οι περισσότερες δημοτικές εγκαταστάσεις δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, πολλές από αυτές δεν έχουν άδεια λειτουργίας. Από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σημαντικά ποσά έχουν διατεθεί για το έργο στο βοηθητικό ταρτάν του Καυταντζογλείου σταδίου, για το Ποσειδώνιο κολυμβητήριο κι έχουμε συγκεκριμένα έργα που φέτος θα δημοπρατηθούν, όπως το ταρτάν στους Ζωσιμάδες και στο Αλκαζάρ. Σιγά σιγά και βήμα βήμα θα βελτιώσουμε την κατάσταση.

Για τη βοήθεια των τοπικών φορέων:

Υπάρχουν περιφέρειες που είναι ευαισθητοποιημένες στο θέμα του αθλητισμού. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην θέλει να βελτιωθούν οι αθλητικές δομές στον τόπο του. Άλλοι δήμοι είναι πιο συνεπείς άλλοι λιγότερο άλλοι έχουν τεχνικές υπηρεσίες που μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα. Όλοι όμως θέλουν να βελτιώσουν τις υποδομές τους.

Για το αν μπορεί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μέσου του ΤΑΙΠΕΔ να έχει τη δική της επιμέλεια σε κάποιες εγκαταστάσεις:

Το καταδυτήριο του Αγ,Κοσμά ανήκει στη ΓΓΑ και βεβαίως οι εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά  από το 2004-15 δεν είχαν αδειοδοτηθεί ποτέ. Η πρώτη υπογραφή αδειοδότησης και στη συνέχεια λειτουργίας ήταν το 2015. Είχαμε δηλαδή μια εγκατάσταση που λειτουργούσε παράνομα, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Για το χώρο του Ελληνικού:

Έχουμε επιτύχει μια καλή συμφωνία για το Ελληνικό, καθώς όταν δημιουργηθεί ο αντίστοιχος χώρος πάνω από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, τότε θα μεταφερθεί η υπάρχουσα υποδομή από τον Άγιο Κοσμά. Επομένως δεν θα χάσουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Για το καταδυτήριο στο ΟΑΚΑ:

Το καταδυτήριο στο ΟΑΚΑ έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και δεν είναι καθόλου συμφέρον να διορθωθεί. Το 2004 κατασκευάστηκε με απολύτως λανθασμένο τρόπο. Πριν τους Ολυμπιακούς το 2004 κατασκευάστηκαν πολλά γήπεδα και εγκαταστάσεις με βιασύνη, χωρίς να υπάρχει μελέτη και βιωσιμότητα.

Για τη δήλωση του Χρήστου Βολικάκη πως φοβάται μην τραυματιστεί καθώς στο ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ δεν υπάρχει θέρμανση με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να προπονηθεί στη Βουλγαρία:

Υπάρχουν πολλές κατασκευαστικές ατέλειες καθώς όταν φτιάχτηκαν οι εγκαταστάσεις δεν σκέφτηκαν κάθε μία από αυτές να έχει τη δική της αυτόνομη θέρμανση, αλλά για να ζεσταθεί ένας χώρος πρέπει να ανάψει όλη η εγκατάσταση και λόγω οικονομίας, έχουν αποκλειστεί κάποιοι χώροι. Το ίδιο πρόβλημα έχουν και τα παιδιά του στίβου στο κλειστό κολυμβητήριο. Πρέπει να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Για την αξιοποίηση του παράκτιου χώρου στο Φάληρο:

Ο χώρος μετά από το ΣΕΦ πρέπει να αξιοποιηθεί, να δημιουργηθεί ένα γήπεδο κλασσικού αθλητισμού με ταρτάν, καθώς το βοηθητικό του γηπέδου Καραϊσκάκη δεν υπάρχει πλέον.

Για το αν υπάρχουν περιοχές που έχουν αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά δεν έχουν σωματεία να καλλιεργήσουν τα αθλήματα:

Στη Πύλο τοποθετήθηκε ελαστικός τάπητας χωρίς να υπάρχει σωματείο του στίβου. Δεν υπήρχε σχέδιο.

Για την αξιοποίηση του ΟΑΚΑ ώστε να έχει έσοδα:

Το ΟΑΚΑ  μπορεί να είναι αυτοδύναμο αν γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες να νοικοκυρευτεί. Όταν το παραλάβαμε υπήρχαν 13 εκατομμύρια χρέη τρίτων προς το ΟΑΚΑ, ανείσπρακτα. Αυτή τη στιγμή το ΟΑΚΑ πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα στο

IBC( Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης που χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004) που είναι δίπλα, καθώς ποτέ δεν αυτονομήθηκε με παροχή ρεύματος δική του, κάτι πραγματικά απίστευτο.Συναδινος2

Για τις εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία:

Θα κατασκευαστούν στη Λάρισα τέσσερα γήπεδα τα οποία χρειάζονται επίστρωση τάπητα. Θα γίνει περιοδεία στους χώρους και θα ανακατασκευαστεί συγκεκριμένα το Αλκαζάρ. Και υπάρχει στα σκαριά η μελέτη για να κατασκευαστεί βοηθητικό κλειστό γήπεδο στίβου. Υπάρχουν διάφορα έργα που εκτελούνται όπως στο κολυμβητήριο στα Τρίκαλα και στη Καρδίτσα. Όσον αφορά τη Μαγνησία δεν έχουμε κάτι.

Για τις εγκαταστάσεις στα Γιάννενα:

Στα Γιάννενα έχουμε αθλητικούς χώρους όπως στους Ζωσιμάδες και στις εγκαταστάσεις της Λιμνοπούλας. Η διοίκηση του ΕΑΚ Ιωαννίνων έχει κάνει εξαιρετικό έργο εθελοντικά καθώς το κολυμβητήριο λειτουργεί πια ομαλά. Το κλειστό γυμναστήριο έχει εκσυγχρονιστεί. Τα Γιάννενα έχουν ένα κλειστό 500 θεατών κάτι που δεν νοείται. Το κωπηλατοδρόμιο έχει αρχίσει πάλι να λειτουργεί και πέρσι έγιναν αγώνες. Ο στίβος στα Γιάννενα είναι ένα έργο ζωής, πολλοί πρωταθλητές έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον αθλητισμό.

Για τις εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη:

Η Θεσσαλονίκη έχει τα περισσότερα προβλήματα στις εγκαταστάσεις. Το βοηθητικό του Καυτατζογλείου είναι κάτι ντροπιαστικό. Ο χώρος είναι σε τραγική κατάσταση. Το κολυμβητήριο της Νεάπολης το οποίο αυτή τη στιγμή σηκώνει όλο το βάρος έχει κι αυτό προβλήματα.  Μόλις ολοκληρωθούν τα έργα στο Ποσειδώνιο, επόμενο έργο θα είναι η Νεάπολη.

Για τις εγκαταστάσεις στις Σέρρες, Δράμα, Καβάλα:

Στη Δράμα επισκέφτηκα το στάδιο και το κλειστό της πόλης. Ο χώρος που είναι κάτω από τις εξέδρες του σταδίου της Δράμας εκεί που τα παιδιά προπονούνται στην σφαιροβολία είναι μοναδικός στην Ευρώπη! Το κολυμβητήριο της Δράμας δεν είχε άδεια λειτουργίας. Στις Σέρρες θα γίνει αναβάθμιση στο κολυμβητήριο της πόλης. Στην Καβάλα υπάρχει έλλειμμα και δεν έχει προγραμματιστεί κάτι, δεν έχουμε εγκαταστάσεις δικές μας εκεί. Το σκοπευτήριο στις Σέρρες δεν είναι Ολυμπιακών προδιαγραφών γι΄αυτό όπως μας είπε ο Τάσος Κορακάκης, πατέρας της Ολυμπιονίκη Άννας, δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει για προπονήσεις. Χρησιμοποιείται το σκοπευτήριο για άλλες χρήσεις, μάλλον για εκπαίδευση κυνηγών.

Για τις εγκαταστάσεις στην Πελοπόννησο:

Η τέντα στο κλειστό της Καλαμάτας δεν είναι η καλύτερη λύση σύμφωνα με τις τεχνικές μας υπηρεσίες καθώς υπάρχουν θέματα υγιεινής και θεωρείται μια παρωχημένη τεχνολογία. Γενικά ο νομός Λακωνίας είναι υποβαθμισμένος σε αθλητικές υποδομές. Για ένα γήπεδο στη Σπάρτη έχουν ξοδευτεί 600 χιλιάδες ευρώ και πραγματικά απορώ, θα διερευνηθεί το θέμα. Η Αργολίδα δεν είναι σε άσχημο επίπεδο. Η Κορινθία όπως κι Αχαΐα δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Οι εγκαταστάσεις στην Αγιά στην είσοδο της πόλης είναι ένα «έκτρωμα».

Για την Κέρκυρα κι αν υπάρχει αίτημα για κλειστό στίβου:

Δεν έχω ενημερωθεί για κάτι και περιμένω σχετικό αίτημα.

Για τις εγκαταστάσεις της Κρήτης:

Στα Χανιά κατασκευάστηκε ένα ποδηλατοδρόμιο το οποίο αυτός που το έφτιαξε, ξέχασε να προσθέσει ένα μέτρο στην πίστα κι όποιος κάνει ποδηλασία θα φύγει έξω από το βιράζ. Αυτό είναι από τα ανέκδοτα του 2004. Πριν το εντάξουμε στο φάκελο δημοσίων επενδύσεων, η υπόθεση θα πάει στον εισαγγελέα όπως έχει πάει κι η αντίστοιχη για το κολυμβητήριο των Χανίων.

Για τον Αντετοκούμπο:

Μακάρι να παίξει και με την Εθνική και να τον αφήσουν να παίξει λίγο ελεύθερα για να δούμε τις ωραίες φάσεις που βγάζει στο NBA. Είναι φανταστικός παίκτης και τεράστια διαφήμιση για τη χώρα μας.

Επιμέλεια: Ιωάννης Πετράκης