Περήφανος για τους παίκτες της Εθνικής πόλο Νέων δήλωσε ο Τεό Λοράντος, μιλώντας στην ΕΡΑσπορ 101,8 και την εκπομπή «η Λαίδη κι ο Αλήτης». Ο ομοσπονδιακός τεχνικός τόνισε ότι η επιτυχία της κατάκτησης του παγκόσμιου πρωταθλήματος στο Κουβέιτ ανήκει αποκλειστικά στους νεαρούς πολίστες, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του αθλήματος που μια εθνική ομάδα κατακτά τρεις σερί τίτλους σε παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αναφέρθηκε ακόμη στην εμπειρία του να παρακολουθήσει τον ημιτελικό και τον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος από το ξενοδοχείο, λόγω τιμωρίας, στις συνθήκες προετοιμασίας των ομάδων, αλλά και στις δυσκολίες που υπάρχουν στο να είναι κάποιος προπονητής σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες.

Αναλυτικά μίλησε:

Για τα συναισθήματα που του δημιούργησε η κατάκτηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος: «Νοιώθω μόνο περηφάνεια γι αυτά τα παιδιά. Είχαμε ξεκινήσει ένα πρότζεκτ δυόμισι τριών χρόνων που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, γιατί εκτός από τα δύο παγκόσμια, η ομάδα κατέκτησε και το ευρωπαϊκό στο Μίνσκ το 2018. Άρα μιλάμε για τρία σερί χρυσά. Είμαι περήφανος για τους παίκτες, αφού το μεγαλύτερο αν όχι όλο το μερίδιο της επιτυχίας ανήκει σε αυτά τα παιδιά».

Για το επίπεδο της εμπειρίας τους: «Ηλικιακά μπορεί να είναι νέοι, αλλά για άθλημα είναι έτοιμοι και ώριμοι. Έχουν χαρακτηριστικά που τους κάνουν σύγχρονους πολίστες με λαμπρό μέλλον».

Για τις αλλαγές της ομάδας σε σχέση με το 2017: «Λόγω ηλικίας έχουν γίνει αρκετές αλλαγές, γιατί από εκείνη την ομάδα έχουν μείνε μόνο τρεις παίκτες. Από το ευρωπαϊκό του Μινσκ, όμως, ο κορμός παραμένει ίδιος με δυο ή τρεις προσθαφαιρέσεις. Και να φανταστείτε ότι η συγκεκριμένη ομάδα από το 2018 και μετά, δεν έχει χάσει ούτε σε φιλικό ή παιχνίδι προετοιμασίας».

Για το πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστεί κάποιος τέτοιες ηλικίες: «Οι αθλητές υψηλού επιπέδου, γιατί για τέτοιους μιλάμε, καλούνται να μεγαλώσουν γρηγορότερα από το βιολογικό τους ρολόι. Το βασικότερο απ’ όλα στον αθλητισμό είναι ότι ένας προπονητής σε τέτοιες ηλικίες πρέπει να μπορεί να εμπνεύσει. Σε αυτή την ομάδα είχαμε καλή χημεία και φάνηκε από τα αποτελέσματα».

Για το γεγονός ότι λόγω τιμωρίας στο παιχνίδι με τις ΗΠΑ, δεν είχε δικαίωμα εισόδου στο κολυμβητήριο σε ημιτελικό και τελικόΜικρή σημασία έχει. Στον προημιτελικό τιμωρήθηκα με δύο αγωνιστικές, γιατί όταν κάποια στιγμή το παιχνίδι «στράβωσε» αναγκάστηκα να δώσω οδηγίες από την εξέδρα, κάτι που θεωρητικά απαγορεύεται. Σίγουρα ήταν αυστηρή η ποινή, η ομάδα όμως απέδειξε ότι μπορεί να παίξει και χωρίς εμένα. Έχουμε δουλέψει πολύ αυτά τα χρόνια και πιθανό η τιμωρία να λειτούργησε και θετικά».

Για το πώς το βίωσε: «Ήταν δύσκολη στιγμή, αλλά είχαμε δουλέψει πάρα πολύ κυρίως σε θέματα νοοτροπίας και διαχείρισης δύσκολων συνθηκών. Άλλωστε, δεν πας για ένα παιχνίδι αλλά για μια σειρά αγώνων, όπου πρέπει να ξεπεράσεις δύσκολες καταστάσεις. Για παράδειγμα σε αυτή την ομάδα, η δεύτερη θέση θεωρείται αποτυχία.Οπότε φανταστείτε μια ομάδα που έχει φτάσει στον τελικό να θεωρεί την προηγούμενη μέρα ότι δεν έχει κάνει τίποτε, γιατί η δεύτερη θέση θα είναι αποτυχία. Με δεδομένο ότι η πίεση στον πρωταθλητισμό είναι τεράστια, τα παιδιά εξέπληξαν και μένα τον ίδιο για το πώς αντιμετώπισαν τις καταστάσεις. Όσο για τον ημιτελικό και τον τελικό που ήμουν τιμωρημένος, είχαμε δουλέψει τα παιχνίδια στο πλάνο με το συνεργάτη μου, το Νίκο Καραμάνη και το μόνο δύσκολο σημείο για μένα ήταν ότι δεν θα μπορούσα να αντιδράσω αν κάποια στιγμή δεν πήγαινε καλά το παιχνίδι. Έχω εμπιστοσύνη στα παιδιά, θεωρώ ότι είναι έτοιμοι παίκτες και το απέδειξαν σε αυτά τα δυόμισι χρόνια. Επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ δύσκολο να έχεις μια τέτοια πορεία που δεν έχει ξαναγίνει στο παγκόσμιο στερέωμα. Αυτή η ομάδα γράφει ιστορία και το βασικότερο για τα ελληνικά δεδομένα είναι ότι καμία ομάδα δεν κατεβαίνει σε μια διοργάνωση ως το απόλυτο φαβορί».

Για τους παίκτες της Εθνικής που ήδη αγωνίζονται στο εξωτερικόΥπάρχουν δύο πολίστες, ο Νικολαίδης και ο Παπαναστασίου που παίζουν εκτός Ελλάδας κι αυτό δείχνει ότι πλέον μιλάμε για ένα…εξαγώγιμο προϊόν κι ότι οι ομάδες επενδύουν σε αυτά τα παιδιά».

Για τις δυνατότητες εξέλιξης μέσω Εθνικής: «Δυστυχώς η κατάσταση παραμένει ίδια και δεν έχει αλλάξει κάτι. Μιλάμε για μια ολυμπιακή χρονιά και δεν μιλάω μόνο για το δικό μας άθλημα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο στόχος είναι τα αποτελέσματα και γενικά στο αθλητικό κίνημα δεν έχει δουλευτεί το συγκεκριμένο θέμα και δεν έχει αλλάξει κάτι. Ειδικά στο δικό μας άθλημα παραμένουν τα ίδια προβλήματα. Η συγκεκριμένη εθνική ομάδα λειτούργησε αλλάζοντας πισίνες κάθε μέρα για να προπονηθεί, σε αντίθεση με άλλες ομάδες που έχουν δικά τους αθλητικά κέντρα. Γίνονται, βέβαια, τεράστιες προσπάθειες από την ομοσπονδία, αφού ό,τι ζήτησα το έκαναν, αλλά το πρόβλημα παραμένει και δεν νομίζω ότι θα βρεθεί λύση».

Για την προετοιμασία ενόψει Ολυμπιακών: «Βρισκόμαστε στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η προετοιμασία θα έπρεπε να έχει γίνει τρία χρόνια πριν και το τελευταίο διάστημα θα έπρεπε να υπάρχει προσήλωση στο στόχο. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει και το αντιλαμβάνονται όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό στην Ελλάδα».

Για το αν μπορούμε να περιμένουμε ολυμπιακό μετάλλιο από τη σημερινή Εθνική Νέων: «Δεν μπορείς να θεωρήσεις τίποτε φυσιολογικά, αφού… δεν υπάρχει φυσιολογικό. Θα πρέπει να γίνει νέος σχεδιασμός με στρατηγική και νέα δεδομένα. Τα τέσσερα χρόνια είναι πολλά. Κάποιοι από αυτούς ίσως δεν συνεχίσουν στην Ανδρών, αν και υπάρχει από πίσω ένας αρκετά μεγάλος αριθμός που είναι ό,τι καλύτερο έχει βγάλει η Ελλάδα και πρέπει να προσεχθεί. Στα λόγια δεν γίνεται γιατί χρειάζεται σωστός σχεδιασμός, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες και να υπάρξει συνέχεια και ανάλογα αποτελέσματα σε επίπεδο Ανδρών».

Για το πού πρέπει να επικεντρωθεί ο σχεδιασμός: «Δεν θέλω να μπω σε τέτοιες λεπτομέρειες, γιατί η Ανδρών δεν είναι δική μου αρμοδιότητα.Χρειάζεται σχεδιασμός και αγωνιστικός και εξωαγωνιστικός, πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν σε ένα λεπτό. Το βασικό είναι αυτά τα παιδιά να καθοδηγηθούν και μέσα και έξω από το νερό ώστε να έχουν ανάλογη πορεία. Το να πεις ότι θα πάω να πάρω χρυσό δεν είναι εύκολο. Είμαστε τυχεροί γιατί τα παιδιά δουλεύουν σωστά στα σωματεία τους,λειτουργεί, δηλαδή, σωστά η παραγωγική διαδικασία. Από την άλλη, η ομοσπονδία λειτουργεί σωστά, ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος αγαπάει τις εθνικές ομάδες και νομίζω ότι όλοι όσοι ασχολούνται θα πρέπει να σκύψουν πάνω σε αυτή τη γενιά για να μη χαθεί, γιατί το μέλλον της προμηνύεται λαμπρό».

Για το τι υπάρχει πίσω από τη συγκεκριμένη ομάδα: «Υπάρχει υλικό ίσως όχι σε τόσο μεγάλο όγκο. Υπάρχουν, όμως, αθλητές σε τέτοιο αριθμό που μπορούν να κρατήσουν το άθλημα ζωντανό για τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτή τη στιγμή όπως φαίνεται η Ελλάδα είναι πιο μπροστά από τις άλλες χώρες κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έχει δημιουργήσει παράδοση και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από κανέναν. Είναι, για παράδειγμα, πιο μπροστά από Σέρβους, Κροάτες και Μαυροβούνιους που θεωρούνταν παραδοσιακές χώρες και τώρα έχουμε καταφέρει να τους προσπεράσουμε».

Για το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο καθαρά ανταγωνιστικές ομάδες: «Όλες αυτές οι καταστάσεις έχουν και τα θετικά και τα αρνητικά τους. Το ελληνικό πόλο, θεωρητικά, έχει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Εκείνο, όμως, που σε γιγαντώνει και σου δίνει παραστάσεις είναι τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Κι εδώ υπάρχει μόνο ο Ολυμπιακός που συνεχίζει στην Ευρώπη, ενώ οι Ισπανοί για παράδειγμα έχουν δύο ομάδες. Αυτό είναι το ζητούμενο και δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει, αφού μόνο Ολυμπιακός ευρωπαϊκή πορεία και αυτό είναι ένα μειονέκτημα».

Για τις υποχρεώσεις της νέας χρονιάς: «Υπάρχει το πανευρωπαϊκό Κ19 που θα γίνει Βόλο και το παγκόσμιο Κ18 στην Κωνσταντινούπολη.Αυτές είναι οι διοργανώσεις, καθώς και το παγκόσμιο Κ16 σε Βόλο και Λάρισα. Είναι καλό που η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τέτοιες διοργανώσεις, γιατί δημιουργεί παραστάσεις στα νέα παιδιά κι έρχονται πολύ περισσότερα στην πισίνα».

Για την παρουσία του Γιώργου Μαυρωτά στη θέση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού: «Θεωρώ ότι ο Γιώργος είναι ένας πολύ εργατικός άνθρωπος που μπορεί να προσφέρει έργο. Δεν ξέρω κατά πόσο έχει τη δυνατότητα, αλλά ξέρω ότι έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία να βρει το λεγόμενο σπίτι του Υγρού Στίβου. Δυστυχώς, η πολιτική αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά για τίποτε δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Το βασικότερο από όλα είναι ότι βγήκε μέσα από κουλτούρα αθλητικής δουλειάς και που του αρέσει να δουλεύει. Δεν ξέρω, όμως,ποια είναι τα περιθώρια δράσης που έχει. Θεωρώ ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, αλλά πολλές φορές στα αποτελέσματα παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο».

 

ΠΗΓΗ:ΕΡΑΣΠΟΡ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:EUROKINISSI